Linkovi

Washington: Izložba orhideja iz cijelog svijeta


Ovi elegantni cvjetovi su poznati ne samo po svojoj ljepoti, nego i po važnosti u medicini i kulinarstvu.

Na novoj izložbi u američkom botaničkom vrtu u Washingtonu može se vidjeti raznolika kolekcija orhideja iz cijelog svijeta. Novinarka Glasa Amerike Julie Taboh nas vodi u carstvo ovih elegantnih cvjetova, koji su poznati ne samo po svojoj ljepoti, nego i po važnosti u medicini i kulinarstvu.

Nick Nelson, arhitekta za dizajn u botaničkom vrtu nas vodi u sobu orhideja.

Ovdje stalno imamo orhideje, ali u ovo doba godine imamo na hiljade orhideja koje cvjetaju i to je izvrsna šansa da poruku o orhidejama pošaljemo u javnost.
Ove godine smo kao temu izabrali Simfoniju orhideja, u suradnji sa vrtovima muzejske institucije Smithsonian. Simfonija se veže sa osjećajem elegancije i veličine koja pristaje orhidejama, kao i sa samom arhitekturom našeg botaničkog vrta, kaže Nick Nelson.

Imamo fontane koje smo kompjuterski programirali i sinhronizirali sa klasičnom muzikom. Na ovoj izložbi možete vidjeti toliko različitih orhideja, u svim bojama i oblicima. Na primjer, ova vrsta je Cattleya Michelle Obama i to je najnovija u nizu orhideja posvećenih prvim damama. Jedna vrsta orhideja uvijek dobija ime po američkoj prvoj dami još iz vremena gospođe Hoover, objašnjava Nick Nelson.

Ari Novy, zamjenik izvršnog direktora botaničkog vrta, naglašava da se kineska orhideja prodaje ne samo zbog svoje ljepote, već i zato jer se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Većina nas vjerovatno nije ni svjesna da jede orhideje. Najpoznatija jestiva orhideja je vanilija, koja je vrsta orhideje koja raste u centralnoj i južnoj Americi, iako je današnja proizvodnja vanilije najpoznatija na Madagaskaru. Mnogi od nas misle da su orhideje tropsko cvjeće koje raste uglavnom u prašumama, ali orhideje zapravo možete naći na svakom kontinentu, osim na Antarktiku, kaže Ari Novy.
Washington: Izložba orhideja iz cijelog svijeta
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
XS
SM
MD
LG