Linkovi

Orban u Pekingu na razgovorima sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom


Predsjednik Kine Xi Jinping rukuje se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Pekingu, Kina, 8. jula 2024.
Predsjednik Kine Xi Jinping rukuje se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Pekingu, Kina, 8. jula 2024.

Ovo je Orbanovo treće iznenađujuće putovanje u inostranstvo otkako je Mađarska početkom jula preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom, nakon što je prošle nedelje otputovao u Ukrajinu i Rusiju u, kako je rekao, "mirovnu misiju".

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u ponedeljak u Peking na razgovore sa kineskim predsjednikom Ši Đinpingom, rekao je Orbanov šef za štampu državnoj novinskoj agenciji MTI.

"Mirovna misija premijera Viktora Orbana se nastavlja", rekao je Bertalan Havasi.

Njegovo putovanje u Moskvu izazvalo je žestoke ukore njegovih saveznika.

Mađarska, pod desničarem Orbanom, postala je važan trgovinski i investicioni partner za Kinu, za razliku od nekih drugih zemalja Evropske unije koje žele da postanu manje zavisne od druge najveće svjetske ekonomije.

Orbanova posjeta je takođe uslijedila nekoliko dana prije samita NATO koji će se baviti daljom vojnom pomoći Ukrajini protiv onoga što je zapadna odbrambena alijansa nazvala ruskim "ničim izazvanim agresorskim ratom".

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto prati Orbana na putovanju u Kinu, prema fotografijama na Sijartovoj Facebook stranici.

Ministarstvo spoljnih poslova otkazalo je krajem prošle nedelje sastanak zakazan za ponedeljak u Budimpešti sa njemačkim ministrom spoljnih poslova i Sijartom, rekao je u petak zvaničnik njemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Orban, kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini, koji ima najtoplije odnose od bilo kog lidera EU sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je prošle nedelje da priznaje da nema mandat EU za put u Moskvu, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelju u Briselu".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG