Linkovi

Orban o ideji uvođenja sankcija Srbiji: Smiješno i nemoguće


Viktor Orban
Viktor Orban

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban rekao je na samitu lidera Evropske unije u Granadi da je ideja o uvođenju sankcija Srbiji "smiješna" i "nemoguća".

"Srbi (na Kosovu) redovno trpe provokacije u posljednje dvije godine. Moramo da razumemo da Kosovo treba drugačije da se ponaša i ne provocira Srbe", rekao je Orban dodajući da "provokacije dovode do nestabilnosti".

"Nema stabilnosti bez Srbije na Balkanu. Tvrdim da treba pomoći Srbiji da stabilizuje regiju", rekao je Orban 6. oktobra uoči neformalnog sastanka šefova država i vlada u Granadi u Španiji.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila da nema razloga da se sastaje sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dok se Beogradu ne uvedu sankcije zbog nedavnih dešavanja na kosovskom sjeveru, kada je 24. septembra u Banjskoj kosovsku policiju napala grupa naoružanih ljudi srpske nacionalnosti.

Tada su ubijeni kosovski policajac i trojica napadača. Uoči početka samita na jugu Španije najavljivana je mogućnost susreta Vučića i Osmani kako bi razgovarali o tom događaju na sjeveru Kosova.

Iz Evropske unije prethodnih dana stizala su upozorenja da bi Srbija mogla da bude sankcionisana zbog napada na kosovsku policiju u Banjskoj.

Takvu mogućnost predočili su portparol EU Peter Stano, mjere protiv Beograda zatražili su premijeri Hrvatske i Albanije, Andrej Plenković i Edi Rama, dok su o tome govorile i Sjedinjene Američke Države u telefonskom razgovoru Vučića sa državnim sekretarom SAD Antonyjem Blinkenom.

Brnabić tvrdi da je Vučić "uklonio opasnost od sankcija"

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da misli da je sastancima u Granadi Vučić uspio da ukloni neposrednu opasnost od uvođenja sankcija Srbiji.

"Ali su pritisci na Beograd i dalje ogromni", rekla je Brnabić 6. oktobra na Televiziji Pink.

Ona je navela da ne može da govori o detaljima u vezi te njene tvrdnje i dodala da se predsjednik Srbije u Španiji sastao sa svim evropskim liderima.

Osim što su teme koje su proizašle iz nedavnih događaja tenzije i odgovornost za napad na kosovskom sjeveru i Nagorno Karabah, planirano je da lideri Evropske unije na samitu Evropskog savjeta u Granadi na jugu Španije razgovaraju o pripremama za novo proširenje te ekonomsko-političke zajednice.

Razgovori se vode uoči eventualne odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom koja se očekuje do kraja godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG