Linkovi

Mjesec dana pritvora za generala HVO i druge osumnjičene


Pritvor određen zbog bojazni od bjesktva, ali i utjecaja na svjedoke
Pritvor određen zbog bojazni od bjesktva, ali i utjecaja na svjedoke

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je odredio danas pritvor desetorici osumnjičenih ratni zločin na području Orašja.

Jednosmjesečni pritvor je određen Đuri Matuzoviću, Marku Dominkoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

Sud BiH je prihvatio navode Tužilaštva BiH da bi osumnjičeni, ako bi se našli na slobodi, mogli pobjeći i tako postati nedostupni. Pored toga, pritvor je određen i zbog bojazni da mogu utjecati na svjedoke i saučesnike, kao i da mogu uništiti ili sakriti dokaze.

Matuzović i drugi su osumnjičeni za zločine nad Srbima sa područja Orašja u 1992. i 1993. godini. Prema Tužilaštvu BiH, radi se o nekadašnjim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), vojne i civilne policije, kao i stražarima u zatočeničkim objektima u Orašju.

Matuzović je penzionisani general HVO-a, a Marković je bio visokopozioniran u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA)

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je nezadovoljstvo nakon hapšenja. Putem hrvatske ambasade u BiH zatražili su informacije o hapšenju osumnjičenih koji, pored bosanskohercehovačkog, imaju i državljanstvo Hrvatske.

Nakon što ih je posjetio u pritvoru, Ivan Del Vechi, ambasador Hrvatske, za N1 je kazao da će oni dobiti „materijalnu i konzularnu i svaku drugu pomoć u skladu sa zakonima Republike Hrvatske”. Hapšenje u Orašju su izvršili pripadnici SIPA-e.

XS
SM
MD
LG