Linkovi

Optužnice zbog najveće pandemijske prevare - ukradeno 250 miliona dolara iz fonda za djecu


Federalni tužilac u Minensoti Andy Luger
Federalni tužilac u Minensoti Andy Luger

Federalni tužioci podigli su optužnice protiv 47 osoba koje su optužene da su ukrale više od 250 miliona dolara iz federalnog programa pomoći namijenjenog ishrani djece za vrijeme pandemije Covida.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je malverzacija u čijem je centru neprofitna organizacija iz Minnesote "Hranimo našu budućnost" - najveća do sada otkrivena prevara koja se odnosi na programe pomoći žrtvama pandemije. Među optuženima je osnivačica te organizacije , 41-godišnja Aimee Bock.

"To je bila drska prevara nevjerovatnih razmjera", izjavio je federalni tužilac u Minensoti Andy Luger. "Optuženi su eksploatisali program namijenjen pružanju zdrave ishrane djeci ugroženoj za vrijeme pandemije Covida 19."

Organizacija "Hranimo našu budućnost" još nije odgovorila na pitanja agencije Reuters.

Tužilaštvo navodi da su učesnici šeme predali falsifikovanu dokumentaciju programu koji je finansirao Sekretarijat za poljoprivredu, čiji je cilj dostavljanje obroka djeci.

Već postojeći program bio je proširen za vrijeme pandemije. Sekretarijat za poljoprivredu također nije odmah odgovorio na upite Reutersa.

Tvrdeći da koriste novac za kupovinu hrane i organizovanje centara za distribuciju, optuženi - među kojima su vlasnici restorana i drugi, zadržali su novac za sebe, trošeći ga na luksuzne automobile, nekretnine i nakit, navode tužioci.

Oni dodaju da su optuženi otvorili više od deset fiktivnih kompanija za upravljanje lažnim centrima za distribuciju hrane i pranje pronevjerenog novca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG