Linkovi

Optužnica za prijetnje policajcu koji je osiguravao američku ambasadu u Sarajevu


Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Tahira Čelebievskog za napad na službeno lice u vršenju poslova bezbjednosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinilaca krivičnog djela.

Kako su pojasnili iz Državnog tužilaštva, događaj za koji se Čelebievski tereti se desio neposredno pred održavanje najavljenog okupljanja LGBT osoba u Sarajevu početkom septembra 2019. godine.

„Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da je 2. septembra 2019. godine, prišao i ničim izazvan uputio ozbiljne prijetnje po sigurnost i vulgarne psovke prema policijskom službeniku Direkcije za koordinaciju policijskih tjela u BiH, koji je u tom momentu obavljao poslove i zadatke na osiguranju Ambasade SAD u BiH“, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Prva Povorka ponosa održana je 8. septembra 2019. godine uz jake mjere osiguranja.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG