Linkovi

Podignuta optužnica protiv Snowdena


SAD su podigle optužnicu protiv Edwarda Snowdena, bivšeg zaposlenika Nacionalne agencije za sigurnost (NSA), koji je nedavno britanskom listu The Guardian otkrio tajni američki program praćenja telefonskih poziva i internet poruka.

Sjedinjene Države traže od vlasti u Hong Kongu, kamo je Snodwen, s klasificiranim dokumentima, pobjegao, da Snowdena, optuženog za špijunažu, krađu i druge prekršaje, pritvore.

Tajni dokumenti dostavljeni medijima pokazuju da NSA i druge američke obavještajne agencije prikupljaju ogromnu količinu podataka iz telefonskih razgovora i internet poruka ljudi iz cijeloga svijeta, uključujući SAD.

Snowden tvrdi da je važno otkriti ono što on naziva vladinim masovnim prisluškivanjem privatnih građana.

Američki dužnosnici kažu da informacije, prikupljene od strane NSA, omogućuju sprečavanje terorističkih napada.

Hong Kong ima sporazum o izručenju sa Sjedinjenim Državama i zadnjih je godina američkim vlastima predao neke bjegunce. Kina, međutim, ima pravo blokirati izručenje iz Hong Konga, ukoliko smatra da su optužbe protiv osumnjičenih političke prirode.

Za list South China Morning Post, Snowden je izjavio da u Hong Kong nije došao kako bi se sakrio od pravde, već kako bi “razotkrio kriminal.”

Snowden je rekao da želi zatražiti azil na Islandu. Glasnogovornik islandskog Ministarstva unutrašnjih poslova Johannes Tomasson rekao je za Glas Amerike, u petak, da Snowden nije uručio formalan zahtjev za azil na Islandu te da za podnošenje takvog zahtjeva mora fizički biti u zemlji.
XS
SM
MD
LG