Linkovi

Optužnica protiv Jasmina Keserovića za ratovanje u Siriji i javno podsticanje na terorizam


Jasmin Keserović u prisustvu branioca Senada Dupovca na jednom od ročišta u Sudu BiH.
Jasmin Keserović u prisustvu branioca Senada Dupovca na jednom od ročišta u Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jasmina Keserovića zbog pridruživanja Islamskoj državi i javno podsticao na terorističke aktivnoste.

Keserović je u Siriju otputovao 2013. godine i sudjelovao u terorističkim aktivnostima i borio se na strani Islamske države, navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva kažu da je Keserović boravio u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i Al-Bab u jedinici „Bejt Komandos“ koja je kasnije promijenila ime u „El Aksa“.

„Također, optuženi se tereti da je za vrijeme boravka u Siriji, u uniformi i naoružan automatskom puškom, snimio i putem interneta distribuirao, video-snimak u kojem osobno poziva na ubijanje kršćana, te navedenom porukom izravno podsticao druge na izvršenje kaznenog djela terorizma”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sirijskom ratištu i pri Islamskoj državi Keserović je ostao sve do njenog teritorijalnog sloma prošle godine. Predao se antiterorističkim koalicionim snagama, u BiH je deportovan krajem 2019.

Keserović se nalazi se u pritvoru.

Optužnica protiv Kasupovića

BIRN BiH javlja da je podignuta optužnica i protiv Senada Kasupovića zbog pridruživanja Islamskoj državi i ratovanja u Siriji.

“Optuženi je na navedenom području boravio šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine, gdje je zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime ‘Muatesim’, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga takozvanog ‘ISIL-a’ u Siriji u jedinici ‘Bejt Komandos’, koja je kasnije promijenila ime u ‘El Aksa’”, navodi se u saopćenju Tužilaštva, prenosi BIRN BiH

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG