Linkovi

Potvrđena optužnica za korupciju u Kantonu Sarajevo


Zgrada Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu
Zgrada Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu

Općinski sarajevski sud je potvrdio optužnicu koruptivnog ponašanja, a prema kojoj su mito uzimali direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i njegov pomoćnik. Vrijednost mita prelazi 60 hiljada maraka, stoji u optužnici.

Prema optužnici, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevu Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović su od sredine 2016. pa do sredine 2017. su od firmi angažovanih na održavanju puteva uzimali po tri posto od naplaćenih faktura.

Drndu optužnica tereti i za korupciju u Vodovodu i kanalizaciji, dok je obavljao funkciju šefa tima za implementaciju projekta za otpadne vode.

„Zajedno sa Benjaminom Kardašem, inače uposlenikom Vodovoda i kanalizacije, uzimao je novac od izvođača radova kako bi fakturisao fiktivne radove”, navod je optužnice.

Trojica optuženih Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović su nakon hapšenja Nermina Drnde sakrili novac koji potiče od kriminala, stoji u optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Sedmi optuženik Almedin Omerhodžić, direktor firme AME iz Breze, kako tvrde tužioci, poklonio je optuženom Djedoviću tehničku robu u vrijednosti četiri hiljade maraka.

„Kako bi Djedović, i pored utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrole u obavljanju ophodnje puteva ove firme, ne bi umanjio iznose mjesečnih faktura za te usluge, iako je to bio dužan učiniti”, obrazlaže se u optužnici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG