Linkovi

Optužnice u SAD zbog krađe tehnologije u korist Rusije, Kine i Irana


Pomoćnik sekretara za pravosuđe Metju Olsen na konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Pomoćnik sekretara za pravosuđe Metju Olsen na konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Američki Sekretarijat za pravosuđe u utorak je najavio pokretanje niza krivičnih slučajeva zbog nelegalnog prenosa osjetljive tehnologije stranim protivnicima kao što su Rusija, Kina i Iran.

Neke od navodnih krađa, koje je Sekretarijat izdvojio, dogodile su su prije nekoliko godina, ali su američki zvaničnici sada ukazali na niz slučajeva da bi naglasili rad radne grupe formirane ove godine, čiji cilj je da poremeti transfer proizvoda u strane zemlje.

"Riješeni smo da uradimo sve što možemo da spriječimo da ova savremena sredstva padnu u ruke protivnika koji ih koriste na način koji nije samo prijetnja za našu nacionalnu bezbjednost već i za demokratske principe svugdje", rekao je pomoćnik sekretara za pravosuđe Matthew Olsen, koji se nalazi na čelu Odsjeka za nacionalnu bezbjednost.

U jednoj od optužnica, koja je u utorak otpečaćena u federalnom sudu u Los Angelesu, bivši softverski inženjer u Appleu optužen je da je prisvojio podatke o autonomnim vozilima prije poslednjeg dana na poslu 2018. godine, a zatim iz San Francisca odletio u Kinu, dok su iste večeri FBI agenti pretresali njegovu kuću.

Drugi slučajevi, objelodanjeni u utorak, rezultirali su hapšenjima. Jedan od optuženih, 64-godišnji Liming Li, uhapšen je ranije ovog mjeseca po optužbi da je ukrao hiljade osjetljivih dokumenata od svog poslodavca u Kaliforniji, uključujući i tehnologiju koja može da se koristi za razvoj nuklearnih podmornica i vojnih aviona. Li je optužen da je ukradene podatke koristio da bi pomogao konkurentskim kineskim kompanija. U pritvoru je od hapšenja.

Osim Lija, dva ruska državljanina - Oleg Sergejevič Patsulja i Vasilij Sergejevič Besedin - uhapšeni su ovog mjeseca u Arizoni po optužbama za zavjeru radi slanja djelova za avione ruskim avionskim kompanijama.

Sekretarijat za pravosuđe takođe je otpečatio odvojenu optužnicu u kojoj je jedan kineski državljanin optužen za zavjeru za slanje Iranu materijala koji može da se koristi za interkontinentalne rakete, čime su prekršene američke sankcije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG