Linkovi

Optužnica u SAD protiv američko-bosanskog državljanina zbog 'Islamske države'


Syria
Syria

Muškarac iz Kentuckyja koji je navodno pohađao kamp za obuku militantne grupe "Islamska država" u Siriji optužen je u ponedjeljak, 20. decembar, na američkom saveznom sudu, nakon što je nedavno deportiran u Sjedinjene Države, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Savezni sud u Kentuckyju otpečatio je u ponedjeljak optužnicu kojom se dvojni američko-bosanski državljanin tereti za pružanje materijalne potpore "Islamskoj državi". Optuženik je također optužen za vojnu obuku od u militantnoj organizaciji, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom 2015. godine.

U junu 2014. godine, Mirsad Haris Adem Ramić (31) iz Bowling Greena u Kentuckyju s još dvojicom muškaraca napustio je Sjedinjene Države i otišao u Istanbul kako bi podržali "Islamsku državu", priopćilo je Ministarstvo pravde, pozivajući se na sudske dokumente.

Sva trojica su potom kupila avionske karte za turski grad Gaziantep u blizini granice sa Sirijom. Odatle su prešli granicu kako bi se pridružili "Islamskoj državi", navodi Ministarstvo pravosuđa.

Nakon što se pridružio, Ramić je navodno pohađao kamp za obuku gdje je prošao vojnu i fizičku obuku te naučio pucati iz puške AK-47.

Federalni istražni biro (FBI) došao je do fotografija Ramića na teritoriju "Islamske države" koje ga prikazuju u maskirnoj odjeći i kako stoji ispred kamioneta opremljenog protuzračnim naoružanjem zastavom "Islamske države", dodalo je Ministarstvo pravosuđa.

Nakon što su se pridružili militantnoj skupini, Ramić i njegovi pratitelji ostali su u međusobnom kontaktu i razgovarali su, između ostalog, o Ramićevoj prisutnosti u Rakki u Siriji i njegovoj upotrebi protuzračnog oružja za napad na avione.

Ramić je bio zatvoren u Turskoj i deportiran u Sjedinjene Države.
Stigao je u četvrtak navečer, 16. decembra, i prvi put se pojavio na sudu u ponedjeljak.

U Siriji je navodno bio u jedinicama Rama Abdullaha Pazare, koji je također porijeklom iz BiH i koji je otišao u Siriju iz SAD-a, gdje se pridružio militantima tzv. Islamske države gdje je i poginuo.

Ako bude osuđen za kaznena djela, Ramiću prijeti maksimalna kazna od 50 godina zatvora, novčana kazna od 750.000 dolara i doživotni nadzor u slučaju puštanje na slobodu, javio je Reuters.

XS
SM
MD
LG