Linkovi

Optuženi za ubistva u novozelandskim džamijama se izjasnio da nije kriv


A woman reacts at a makeshift memorial outside the Al Noor mosque in Christchurch, New Zealand, March 23, 2019.
A woman reacts at a makeshift memorial outside the Al Noor mosque in Christchurch, New Zealand, March 23, 2019.

Australijanac Brenton Tarrant (28), optužen jer je u napadu na džamije na Novom Zelandu proletos ubio 51 čovjeka, danas je rekao sudu da smatra da nije kriv za terorizam, ubistvo i pokušaj ubistva.

Sudija je odredio da suđenje počne tek kroz godinu dana, maja iduće, 2020. godine.

Tarrant je u ročištu učestvovao putem video-linka iz zatvora u Auckland, i osmjehivao se dok je njegov advokat davao izjavu.

Taj Australijanac je optužen po 51 tački za ubistvo, 40 tačaka za pokušaj ubistva i jednoj tački za terorizam u vezi s pucnjavom 15. marta.

Sudija je šestonedjeljno suđenje zakazao za 4. maj. Tarrant će ostati u pritvoru najmanje do narednog saslušanja u avgustu.

U napadu u petak, 15. marta, tokom molitve u džamiji Al Noor su ubijena 42 vjernika dok je u džamiji Linwood ubijeno još sedam. Dvije osobe su kasnije podlegle povredama.

Napadač je napad uživo prenosio na Facebooku.

Tarrant je prije napada objavio manifest na 74 strane u kojem je iznio gledište o "nadmoćnosti bijelaca" i plan napada na džamije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG