Linkovi

Oprezni optimizam u Evropskoj Uniji


Ministri financija Euro zone su se sastali na Cipru kako bi razgovarali o financijskoj krizi i krizi eura, medjtuim, pod nešto manjim pritiskom od strane medjunarodnih tržišta novca nego obično. Koštanje pozajmica za Španjolsku je opalo prije nekoliko dana, dok su istodobno izborni rezultati iz Nizozemske ukazali na pro evropsko raspoloženje. Ipak, epicentar krize, Grčka, pokazuje jako malo znakova da se ekonomska i socijalna bijeda smanjuje.

Ministri financija eurozone danas su bili bolje raspoloženi, nakon što su se okupili na Cipru radi razgovora o dužničkoj krizi. Cijeli niz dogadjaja ove nedjelje je je doveo do smanjenja pritiska na burzama.

Španjolska, čiji dug prijeti kompletnoj euro zoni, konačno je doživjela da cijena pozajmica za nju opadne sa opasnih
7.64 posto u, koliko je iznosiio interes u julu, na oko 5, 1 posto.

To je uslijedilo nakon objave Evropske Centralne Banke da će u stvari kupiti bilo koji iznos obveznica španske vlade ukoliko Madrid zatraži da ga se iskupi.

Ministar financija Španjolske Luis De Guindos nije medjutim dao puno detalja kada je upitan hoće li zaista i tražiti pomoć od EU:

U slijedećih nekoliko dana daćemo neke važne izjave. Španija mora prilagoditi svoj deficit, svoj javni deficit, nivou koji smo odlučni dostići.

Simon Tilford, ekonomski stručnjak pri Centru za Evropsku Reformu, kaže , medjutim, da pred Španjolskom leži još dosta problema:

Španjolska čini svakako sve što može, s obzirom na politička ograničenja. Ali, ne smije se zaboraviti da će kupovina državnih obveznica biti uvjetovana time da zemlje potpišu uvjete iskupa, programe strukturalnog prilagodjavanja.


Još jedna prepreka je prevazidjena ovog proteklog vikenda, kada je njemački Ustavni sud odobrio tzv Mehanizme za evropsku stabilnost, što je premanentni fond za pomoć, vrijedan gotovo 650 milijardi dolara.
Sada možemo reći da su se stvari tek polako počele slagati kako treba. Možda čak ni toliko.
Potrebno je iskupljivati one u nevolji, ali nam je potrebna i bankovna zajednica Eurozone. I neka vrsta dijeljena duga.
, kaže Tilford.

Tilford dodaje da s Nuijemci i dalje , medjutim, nevoljki, da preuzmu dugove zemalja južne Evrope.
Iako je povjerenje u cijeli projekat nazvan Evropska Unija ovom krizom bilo poljuljano iz temelja, ipak je došlo olakšanje iz Nizozemske u vidu jake pobjede na izborimapro evropskih stranaka.

Andre Krouwel je profesor na Univezitetu Vu u Amsterdamu.

Ljudi znaju da Holandija ne može preživjeti izvan evropskih okvira. Holandija je velika ekonomija, alio nema unutrašnjeg tržišta. Mi smo zemlja koja izvozi.

Ipak, optimizma je još uvijek nedovoljno U Grčkoj, fokusu krize.Evropska Unija, Evropska centralna Banka i Medjunarodni Monetarni Fond su poslali jedan zajednički tim u Athenu, u pokušaju da Grčku nagovore da se drži dogovrenih datuma u vezi sa smanjenjem budžetskih trošenja. No neki članovi grčke koalicione vlade se i dalje tome protive.

Zajednički izvještaj EU i IMF-a o Grčkoj izlazi slijedeći mjesec, i ako u njemu bude stajalo da je Grčka još više zaostala u programu štednje, analitičaari kažu da će ovaj trenutni optimizam biti kratkoga vijeka.
XS
SM
MD
LG