Linkovi

Opservatorija: U vazdušnom udaru u istočnoj Siriji ubijeni borci Islamske države i civili


Mapa: Deir Ezor u Siriji
Mapa: Deir Ezor u Siriji

U vazdušnom udaru ubijeno je najmanje 54 ljudi, uključujući borce Islamske države i 28 civila u istočnoj sirijskoj proinciji Deir Ezor, javili su posmatrači  iz organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Britaniji, javila je da je u napadu izvedenom kasno u četvrtak pogođena fabrika leda u blizini iračke granice, u oblasti koju kontroliše grupa Islamska država i u koju su se sklonile desetine civila.

Posmatrači kažu da nije odmah bilo jasno da li su avioni koji si izveli napad irački, ili pripadaju članicama koalicije koju predvode SAD i koja se bori protiv IS-a.

Sirijska državna agencija SANA optužila je koaliciju koju predvode SAD za vazdušni udar, javivši da je 30 ljudi ubijeno, dok su mnogi ranjeni.

Agencija Reuters javlja da je koalicija predvođena SAD saopštila da je ona, ili njeni partneri, "možda izvela napade u blizini" oblasti u kojoj se, prema tvrdnjama Opservatorije, dogodilo ubistvo ljudi.

Koalicija je izvodila napade protiv Islamske države u toj oblasti u prošlosti, podržavajući borce predvođene Kurdima u borbi protiv ekstremističkih grupa. Irački borbeni avioni takođe su nedavno izvodili napade u istočnoj Siriji.

Islamska država izgubila je kontrolu nad većinom teritorija koje je držala u Siriji, ali je zadržala neke džepove, uključujući i Deir Ezor.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG