Linkovi

Oproštaj od orguljašice na utakmicama bejzbola


Nancy Faust u svojoj kabini s orguljama
Nancy Faust u svojoj kabini s orguljama

Nancy Faust već 41 godinu svira na utakmicama momčadi White Sox, u Chicagu, no, ovo joj je zadnja sezona pred mirovinu

Odlazak na utakmicu baseballa za Amerikance je ljetna tradicija. A važan dio atmosfere na utakmici je i poletno muziciranje na orguljama, koje prati svaki važni potez u igri. Kada se postigne pogodak – home run - orgulje predvode slavljeničku pjesmu navijača. Pred kraj utakmice, uz orgulje se pjeva 'Take me Out to the Ballgame'. Orguljašica Nancy Faust već 41 godinu svira na utakmicama momčadi White Sox, no, ovo joj je zadnja sezona.

Nancy Faust željela je postati učiteljica, no kolege su je nagovorile da se prijavi na natječaj orguljaša na stadionu momčadi Chicago White Sox. Bilo je to 1970. godine.

"Došla sam ovdje ne znajući baš točno što mi je posao. Orgulje su bile na vrhu srednjeg dijela tribina. Na početku sam uglavnom svirala pjesme koje su bile povezane s gradovima iz kojih su pojedini igrači bili rodom. Na primjer, kad bi bio red na Billa Meltona, koji je bio iz Kalifornije, svirala sam pjesmu 'California Here I Come'. Od onda sam proširila repertoar, na malo luđe stvari," kaže Faust.

Na kraju ove sezone, Nancy Faust odlazi u mirovinu. Za prošle 41 godine, kaže ona, 'bejzbol se promijenio' i vrijeme je za odlazak: "Kad sam počinjala, orgulje su bile jedina zabava na stadionima. Od tada stvari su se u velikoj mjeri promijenile. Danas imate različite igre za navijače, trke, kvizove, ples… Svega toga prije nije bilo."

Orguljaše koji muziciranjem prate utakmicu danas sve češće zamjenjuje snimljena glazba. Ali, navijači u Chicagu i dalje vole Nancy Faust. Nakon nedavne utakmici s New York Yankeejima, navijači su stajali u redu da bi se od nje oprostili.

"Zovem se Paul Gustlise, Nancy me zna, kao i moju obitelj, uvijek je pozdravim…. Moj otac je navijač Chicago Cubsa, ali stoji u redu samo da bi je pozdravio. Njezino sviranje, to je tradicija bejzbola… Kad Nancy svira, navijači su puno glasniji. Definitivno će mi nedostajati," kaže jedan od navijača.

Četrdeset jednu godinu, život Nancy Faust vrtio se oko bejzbola i momčadi White Sox. Nancy se, na primjer, vjenčala jednog vikenda kada su White Soxi igrali u gostima. U 40 godina nije je bilo na samo pet utakmica - kada joj se, prije 27 godina, rodio sin.

Nancy Faust kaže da će joj nedostajati sviranje pred 40 tisuća ljudi: "Pomalo se smijem samoj sebi - moj suprug Joe i sin Eric su istrpjeli bezbrojne dane i noći mojeg vježbanja. Uvijek sam im govorila da mi je to posao. Ali, ja sve ove godine nisam zapravo išla na posao. Moj je posao bio jedna velika zabava. Jer, baseball utakmica je kao jedan veliki tulum."

Na kraju sezone, momčad Chicago White Sox odat će posebno priznanje Nancy Faust time što će njezinu kabinu s orguljama nazvati njenim imenom. Na proljeće, u njoj će je zamijeniti neki drugi, novi orguljaš. Međutim, za dugogodišnje navijače White Soxa, utakmice nikad više neće biti iste.

XS
SM
MD
LG