Linkovi

Operacija 'statičko začepljenje' oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu uspješna


Nova studija američke vlade pokazuje kako je 75 posto izlivene nafte u Mekisčkom zaljevu prikupljeno, spaljeno ili se razgradilo prirodnim silama

Predsjednik Barack Obama izjavio je da je duga bitka na zaustavljanju istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu konačno došla do kraja. Američki je predsjednik pozdravio vijesti kako je posljednji pokušaj da se začepi bušotina uspio. Dodao je da će se operacijama čišćenja nastaviti i da će njegova vlada držati odgovornima one koju su doveli do ovog zagađivanja.

Prije toga Bijela kuća je priopćila da je veći dio izlivene nafte iz oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu nestao, a naftna kompanija BP priopćila je da je posljednji pokušaj začepljenja bušotine bio uspješan. Energetska savjetnica Bijele kuće Carol Browner izjavila je danas za američku televiziju da nova studija američke vlade pokazuje kako je 75 posto izlivene nafte u Mekisčkom zaljevu prikupljeno, spaljeno ili se razgradilo prirodnim silama.

Naftna kompanija BP je prije toga priopćila da je posljednji pokušaj začepljivanja naftne bušotine uspio. Rano jutros ova je kompanija objavila priopćenje u tom smislu, dan nakon što je započela operaciju tzv. "statičkog začepljenja". U toj je operaciji ubrizgano pod visokim pritiskom teško blato u bušotinu. U posljednjoj fazi permanentnog začepljenja bit će ubačen cement. BP je priopćio da nakon osam sati ubrizgavanja teškog blata u bušotinu blato kontrolira pritisak u njoj - što je bio, po riječima BP-a, poželjan ishod.

U priopćenju se kaže da je pumpanje blata zaustavljeno, a stručnjaci nadgledaju bušotinu kako bi vidjeli je li potrebno ubrizgati dodatne količine. BP dodaje da će raditi zajedno s glavnim dužnosnikom američke vlade zaduženim za ovu katastrofu, umirovljenim admiralom Thadom Allenom, kako bi odlučili da li da nakon teškog blata i cement ubrizgaju istim putem. Vlasti su priopćile da je 4 milijuna i 900 tisuća barela sirove nafte iscurilo iz ove bušotine od 20. travnja nakon eksplozije platforme kojom prilikom je poginulo 11 osoba.

XS
SM
MD
LG