Linkovi

Opoziciona liderka Bjelorusije osuđena u odsustvu na 15 godina zatvora


Bjeloruska opoziciona liderka u egzilu, Svetlana Tihanovskaja.
Bjeloruska opoziciona liderka u egzilu, Svetlana Tihanovskaja.

Bjeloruska opoziciona liderka u egzilu, Svetlana Tihanovskaja, osuđena je na 15 godina zatvora, nakon što joj je suđeno u odsustvu za izdaju i "zavjeru da preuzme vlast u zemlji". Tihanovskaja je izjavila da je presuda - kazna za njene pokušaje da se bori za demokratiju.

40-godišnja Tihanovskaja, nekadašnja profesorica engleskog jezika, prebjegla je u susjednu Litvaniju 2020. godine, nakon što se na predsjedničkim izborima takmičila sa aktuelnim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Zvanični rezultati su pokazali ubjedljivu pobjedu Lukašenka, dok su Tihanovskaja i drugi bjeloruski opozicionari u to vrijeme tvrdili da su rezultati manipulisani da bi predsjednik pobijedio, iako je ona dobila više glasova.

Lukašenko, koji vlada Bjelorusijom gvozdenom pesnicom već skoro 30 godina, poriče te tvrdnje.

Poslije izbora, izbili su masovni protesti protiv Lukašenka, bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali su ih njegove snage bezbjednosti ugušile, a njegovi politički protivnici su uhapšeni ili primorani da pobjegnu iz zemlje.

Suđenje u odsustvu Tihanovskajoj, koja je de fakto liderka bjeloruske opozicije, počelo je u januaru, a zajedno sa drugim opozicionarima optužena je da je pokušala da preuzme vlast neustavnim putem.

Belta, državna novinska agencija, prenijela je da je sud u Minsku osudio Tihanovskaju na 15 godina zatvora, pošto ju je proglasio krivim za izdaju i zavjeru da dođe na vlast.

Isti sud je izrekao kaznu od 18 godina zatvora Pavelu Latuškom, istaknutom članu opozicionog savjeta Bjelorusije, kao i kaznu od 12 godina zatvora još troje aktivista koji su osuđeni da su dio iste zavjere, javila je Belta.

"15 godina zatvora. Tako je režim "nagradio" moj rad na demokratskim promjenama u Bjelorusiji", objavila je na Twitteru Tihanovskaja.

"Ali danas ne razmišljam o sopstvenoj kazni. Mislim na hiljade nedužnih, privedenih i osuđenih na stvarne zatvorske kazne. Neću stati sve dok svaki od njih ne bude pušten na slobodu", poručila je.

Akvisti za ljudska prava procjenjuju da je se u bjeloruskim zatvorima nalazi oko 1.500 ljudi na osnovu politički motivisanih optužnica.

Suprug Tihanovskaje, Sergej, služi kaznu od 18 godina zatvora, nakon što je 2021. proglašen krivim za organizovanje masovnih protesta. Bjeloruska opoziciona liderka kaže da je presuda politička kazna i dio gušenja mišljenja svih Bjelorusa koje Lukašenko doživljava kao pretnju.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, aktivista za ljudska prava Aleš Beljacki u petak je pred sudom u Minsku osuđen na 10 godina zatvora, na suđenju koje Zapad kritikuje kao "predstavu za javnost čiji je ishod unaprijed poznat".

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994, optužio je Zapad da pokušava da destabilizuje Bjelorusiju i obećao je da će se snažno obračunati sa svakim novim pokušajem da se ospori njegova vladavina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG