Linkovi

Oporavak svjetske ekonomije gubi zamah


Proizvodni pogon Ford Motor Company
Proizvodni pogon Ford Motor Company

Izvješće Ujedinjenih naroda prognozira umjereni gospodarski rast u 2011. i 2012. godini, od između 3 i 3 i pol posto. U izvješću se kaže da je to preniska stopa da bi se svijet oporavio od gubitka milijuna radnih mjesta za vrijeme nedavne ekonomske krize.

Jedno izvješće Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju pokazuje da oporavak svjetskog gospodarstva gubi zamah, a to će voditi do slabijeg globalnog gospodarskog rasta. Lisa Schlein javlja iz Ženeve s predstavljanja izvješća Svjetska ekonomska situacija i izgledi u 2011. godini koje ističe neuposlenost kao vodeći problem.

Ovo izvješće Ujedinjenih naroda prognozira umjereni gospodarski rast u 2011. i 2012. godini od između 3 i 3 i pol posto. U izvješću se kaže da je to preniska stopa da bi se oporavilo od gubitka radnih mjesta tijekom ekonomske krize.

Ekonomist Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju Alfredo Calcagno, zadužen za globalizaciju i razvojne strategije, kaže da se očekuje da će razvijene zemlje bilježiti gospodarski rast od 2 posto i da će to biti uteg svjetskoj ekonomiji: "Zašto razvijene zemlje bilježe tako usporeni gospodarski rast? U osnovi to je zbog kontinuirane visoke stope neuposlenosti i niskih nadnica zajedno s preranim povlačenjem fiskalne stimulacije. Ovo izvješće ustraje u tome da je glavni problem, i to posebice u razvijenim zemljama, pitanje zapošljavanja. Trebat će puno godina da bi se obnovila radna mjesta koja su bila uništavana tijekom krize 2008. i 2009. godine."

Ovo izvješće pokazuje da se Sjedinjene Države nalaze na putu oporavka iz najduže i najdublje recesije od Drugog svjetskog rata naovamo. Ipak, tempo tog oporavka najslabiji je u poslije recesijskoj povijesti ove zemlje. Primjećuje se da će se gospodarstvo Sjedinjenih Država povećavati po stopi nižoj od 3 posto, što nije dovoljno da se popravi situacija sa stopom neuposlenosti. Predviđa se da će povrat svih izgubljenih radnih mjesta trajati još najmanje 4 godine.

Direktor Odjela za globalizaciju i razvojne strategije Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj Heiner Flassbeck kaže da su izgledi za gospodarski rast u Europi i Japanu još bljeđi. Dodaje da je ekonomska slika neizvjesna a rizik od padanja natrag u stagnaciju velik: "Tri velike regije – Japan, Europa i Sjedinjene Drave – još nisu u potpunosti nadišle poteškoće. I uzevši u obzir da povlače svoju politiku stimulacije, postoji ogromna opasnost da će oporavak posustati tijekom ove godine. I onda se moramo pitati: "Koje su nam mjere na raspolaganju da oživimo gospodarstvo, ako se to dogodi jer oporavak nije održiv, nije samo-održiv"?

Gospodin Flassbeck kaže da se nekoliko svijetlih točaka može pronaći, uglavnom u Kini i Indiji. Ali čak i te 'svijetle točke' blijede. Upozorava da ove dvije zemlje neće biti u stanju izvući svjetsko gospodarstvo iz obnovljene krize. U izvješću se također kaže da se očekuje kako će gospodarski rast u zemljama Latinske Amerike iznositi oko 4 posto. A primjećuje se i da je gospodarski oporavak u većem dijelu Afrike solidan, uz napomenu da se tijekom sljedeće dvije godine očekuje gospodarski rast od oko 5 posto.

XS
SM
MD
LG