Linkovi

Operation Walk: Besplatna zamjena kukova, koljena... pacijentima u nerazvijenim zemljama


Svi koji pate od bolesti kostiju i zglobova žive s bolju i nemoći svakog trenutka života. Za neke jedino je riješenje zamjena kuka ili koljena, skupa procedura koju sebi ne može svatko priuštiti. Jedna američka organizacija, zvana Operation Walk, radi s ljudima od Tanzanije do Nepala do Sjedinjenih Država, pomaže im u dobijanju tretmana kakav inače ne bi mogli dobiti.

Stevenu McKellaru bol nije strana. “Živite s njom stalno, 24 sata na dan. Nema od nje mira.”

McKellar pati od osteoartritisa. Potrebna mu je bila zamjena oba kuka, ali bez zdravstvenog osiguranja, to nije bilo moguće.

“Jednostavno dižete ruke, zatvarate se u sebe, odvajate od svijeta, to čovjeka jako deprimira.”

Ali dobrovoljna organizacija Operation Walk pružila je McKellaru ruku spasa: besplatnu zamjenu oba kuka. Nestala je i bol s kojom se tako dugo nosio, nestala i depresija.

“Ispravio se, vratio na svoju visinu,” kaže njegova supruga, “kao da mi se opet vratio moj metar i osamdeset visoki muž, a vidjela sam i da mu je stres nestao s lica.”

Lawrence Dorr, ortopedski kirurg iz Los Angelesa, izveo je operaciju. On je i osnovao organizaciju Operation Walk, 1996. godine. Organizacija pruža besplatne kirurške usluge siromašnima u nerazvijenim zemljama poput Nepala i Tanzanije, gdje ljude koji pate od bolesti kostiju i zglobova prati stigma.

“Ako ste bogalj, izopćenik ste u tim društvima. Ako ste žena, nema udaje, a ako ste muškarac, nema za vas posla.”

Organizacija Operation Walk je u lipnju prošle godine po prvi put doprla i do Tanzanije. Za mnoge u toj zemlji mala je nada da će dobiti dobru zdravstvenu skrb, kaže kirurg organizacije Ammer Malik, rodom iz Kenije.

“Mnogo je siromaštva, velika razlika između privatne medicine. Možda 85% stanovništva ne može sebi priuštiti takve zdravstvene usluge.”

Neki pacijenti u Tanzaniji bojali su se pristati na umjetno koljeno ili umjetni kuk, kaže dr. Geoffrey Kibira, iz luteranskog medicinskog centra Arusha.

“Za većinu problem je bio razumijeti da je moguće ugraditi umjetne dijelove – koljeno, kuk, i opet hodati.”

Kad su vidjeli neke pacijente kako opet hodaju i kako ih ništa više ne boli, sada dolaze i drugi.

Dr. Dorr kaže da vidi promjene kod mnogih volontera liječnika i medicinskih sestara koji pacijentima pomažu u nerazvijenim zemljama.

“Shvaćaju da mogu napraviti puno više nego što su mislili, da mogu pomoći ljudima više nego što su ikad mislili da mogu pomoći ikome, i to ih mijenja, mijenja njih na bolje.”

Za te volontere, kaže dr. Dorr, sudjelovanje u radu organizacije daje značenje njihovim životima.
XS
SM
MD
LG