Linkovi

Nastavlja se sudska bitka oko zabrane homoseksualcima da otvoreno služe u oružanim snagama SAD


Pripadnici oružanih snaga vezali su se lisicama za ogradu Bijele kuće tijekom prosvjeda za prava homosksualaca

Predsjednik Obama našao u paradoksalnoj situaciji: traži od Kongresa da poništi zakon dok ga istovremeno brani na sudu

Jedan savezni prizivni sud jučer je odobrio zahtjev američke vlade da se privremeno zadrži zabrana da homoseksualci ne mogu otvoreno služiti u oružanim snagama. Presuđujući za administraciju predsjednika Obame, prizivni sud u San Franciscu ukinuo je sudsku odredbu koju je prošli tjedan donijela sutkinja Virginija Philips kojom se zabranjuje daljnja provedba zakona poznatog pod nazivom "Ne pitaj, ne govori" o služenju homoseksualaca u oružanim snagama. Do odluke prizivnog suda dolazi samo dan nakon što je sutkinja Philips odbacila zahtjev vlade da se obustavi provedba dok traje priziv na njenu odluku.

Američko Ministarstvo obrane priopćilo je da je dalo upute vojnim regrutnim centrima da počnu obrađivati prijave za stupanje u službu od kandidata koji otvoreno kažu da su homoseksualci. Predsjednik Obama našao u paradoksalnoj situaciji: traži od Kongresa da poništi zakon dok ga istovremeno brani na sudu.

Usvojen 1993. godine zakon poznat kao "Ne pitaj, ne govori" dopušta homoseksualcima da služe u američkim oružanim snagama sve dok njihova seksualna orijentacija ostaje tajna. Predsjednik Barack Obama kaže da je taj zakon diskriminirajući i štetan po nacionalnu sigurnost, jer je doveo do otpuštanja 14 tisuća vojnog osoblja iz službe. "Ta politika će biti okončana i bit će okončana za vrijeme mog mandata".

Prošli tjedan savezni sud je ustvrdio da je "Ne pitaj, ne govori" neustavna odredba i naložio je vojsci da obustavi istrage i otpuštanja homoseksualnih pripadnika oružanih snaga. Organizacije za građanska prava tražile su od Bijele kuće da prihvati ovu odluku i ne ulaže priziv, čime bi se u praksi ukinuo propis "Ne pitaj, ne govori". Međutim, predsjednik Obama kaže da je njegova dužnost da brani postojeće zakone na sudu – čak i one za koje želi da budu ukinuti. "Moja je obveza da osiguram da se propisi poštuju. Ne mogu jednostavno ignorirati postojeće zakone. Moram osigurati da se oni izmjene".

A put ka promjenama, prema američkom predsjedniku, vodi kroz Kongres. Zastupnički dom već je glasovao da se poništi ovaj propis, međutim, samo prije nekoliko tjedana Senat nije uspio nadići tzv. filibuster u raspravi o zakonskom prijedlogu proračuna Ministarstva obrane u koji je uključeno poništenje ovog zakona. Bijela kuća ustraje u tome da će zakon biti poništen, međutim, poznavatelji prilika na Capitol Hillu kažu da to nije posve sigurno. Glasnogovornik vođe senatske većine Harryja Reida rekao je za Glas Amerike da "nema jamstava" da će biti dovoljno glasova za poništavanje ovog zakona nakon izbora ili sljedeće godine, kad se očekuje da će republikanci imati više zastupničkih mjesta u oba doma Kongresa nego sada.

Politički analitičar Norman Ornstein, s Instituta American Enterprise, sumnja da će demokrati u Senatu moći nadvladati još jedan filibuster u zasjedanju nakon izbora, a prije negoli novi zastupnici zauzmu svoja mjesta. "Jednostavno neće biti vremena niti inklinacije da se to pitanje podigne do limita. Tako da vjerujem da ćemo morati pričekati neki drugi dan da vidimo stvarnu rezoluciju o pitanju zakonske mjere 'Ne pitaj, ne govori'".

Zapravo, neki zagovornici prava homoseksualaca da služe u oružanim snagama boje se da je najbolja šansa za ukidanje ovog zakona već možda prošla. Direktor organizacije Service members United, Alex Nicholson, bivši je vojni stručnjak za obavještajni rad i arapski jezik, koji je otpušten iz vojske prema zakonu "Ne pitaj, ne govori" 2002. godine. On smatra da predsjednik Obama iskreno želi izmijeniti taj zakon, ali da nije bio dovoljno agresivan u borbi za to. Međutim, on nije posve napustio nadu, primjećujući da Pentagonovo izvješće o efektu poništavanja ovog zakon treba ugledati svjetlo dana u prosincu. "Iako nismo toliko optimistični da će doći do poništenja ovog zakona tijekom zasjedanja sljedećeg Kongresa, ono što će biti na našoj strani je to izvješće Pentagona. Tako da ako ćemo se tijekom novog zasjedanja Kongresa pozabaviti pitanjem zakona 'Ne pitaj, ne govori', imat ćemo okvir koji je postavila vojska o tim pitanjima s mogućim opcijama da se ona riješe".

Nicholson kaže kako bi volio da predsjednik Obama ne brani zakon "Ne pitaj, ne govori" na sudu. Međutim, profesorica ustavnog prava sa Sveučilišta Georgetown Susan Bloch kaže da su predsjednikove ruke vezane. "Tradicija je da administracija brani zakon u većini slučajeva. A izazov zakonu "Ne pitaj, ne govori" izazov je pravima pojedinca, a ne ustavni izazov izvršnoj vlasti".

U međuvremenu američka vojska iskušava defakto obustavu primjene propisa "Ne pitaj, ne govori". Godinama su pristaše ove politike predviđali kaos i razdor u oružanim snagama, ukoliko se zaustavi otpuštanje homoseksualaca iz službe. U ponedjeljak je glasnogovornik Pentagona priopćio da nije prijavljen nijedan disciplinski problem ili masovno napuštanje snaga od donošenja sudske odluke prošli tjedan.

XS
SM
MD
LG