Linkovi

Opasnost od kolapsa oceanskih struja


Pogled iz zraka prikazuje obalu istočno od Cotonoua 23. oktobra 2023.
Pogled iz zraka prikazuje obalu istočno od Cotonoua 23. oktobra 2023.

Koristeći računarske modele i prošle podatke, istraživači su razvili indikator ranog upozorenja za poremećaj Atlantske meridijalne cirkulacije (AMOC), ogroman sistem oceanskih struja koji je ključna komponenta u globalnoj regulaciji klime.

Nova složena kompjuterska simulacija sugeriše da se može dogoditi naglo gašenje struja Atlantskog oceana, što bi moglo dovesti do dubokog zamrzavanja velikih dijelova Evrope. To otkriće dolazi iz studije objavljene u časopisu Science Advances.

Scenarij kojeg se naučnici pribojavaju, izazvan topljenjem grenlandskog ledenog pokrivača zbog globalnog bliže je nego što se očekivalo.

Kolaps struje - poznate kao Atlantic Meridional Turning Circulation ili AMOC - mogao bi dramatično promijeniti globalno vrijeme jer bi značio gašenje ključne klimatske i oceanske sile naše planete.

AMOC, koji obuhvata dio Golfske struje i druge snažne struje, predstavlja morsku transportnu traku koja prenosi toplinu, ugljenik i hranjive tvari iz tropskih krajeva prema Arktičkom krugu, gdje se hladi i tone u duboke oceane. Ovaj proces miješanja pomaže u distribuciji energije oko Zemlje i modulira uticaj globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim aktivnostima.

To bi rezultovalo spuštanjem temperatura u sjeverozapadnoj Evropi za 5 do 15 stepeni Celzijusa tokom decenija koje predstoje, i proširilo bi arktički led mnogo južnije, dodatno pojačalo toplinu na južnoj hemisferi, promijenilo globalne obrasce padavina i poremetilo Amazoniju. Neki naučnici upozoravaju da bi to moglo dovesti do nestašice hrane i vode širom svijeta.

Rene van Westen, glavni autor studije i klimatolog s Univerziteta Utrecht u Nizozemskoj, ističe da se približavamo prekretnici koja bi mogla imati katastrofalne posljedice. No, precizno predviđanje vremena takve globalne nepogode još uvijek je izazovno.

„Približavamo se kolapsu, ali nismo sigurni koliko smo bliže”, rekao je van Westen. „Idemo prema prekretnici.”

Dodaje kako bi se to moglo dogoditi čak i tokom njegovog života, budući da je upravo napunio 30 godina.

Iako postoje studije koje sugerišu da se AMOC usporava, pitanje je hoće li doći do potpunog kolapsa ili gašenja. Međuvladin panel Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama umanjio je scenarije katastrofe, ali neki stručnjaci upozoravaju da to možda nije tačno.

Stefan Rahmstorf, voditelj analize Zemljinih sistema na Potsdamskom institutu za istraživanje klime u Njemačkoj, smatra da nova studija predstavlja značajan napredak u razumijevanju stabilnosti AMOC-a.

„Nova studija značajno pridonosi rastućoj zabrinutosti oko kolapsa AMOC-a u ne tako dalekoj budućnosti”, rekao je Rahmstorf.

Dodao je kako ignorisanje ovog problema može imati ozbiljne posljedice.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG