Linkovi

Opao broj Amerikanaca koji su prošle sedmice ostali bez posla


FILE - A hiring sign is posted next to a COVID-19 warning at a now closed Denny's restaurant downtown Los Angeles, March 15, 2022.
FILE - A hiring sign is posted next to a COVID-19 warning at a now closed Denny's restaurant downtown Los Angeles, March 15, 2022.

Sve manje Amerikanaca podnosi zahtjev za naknadu za nezaposlene pokazuju podaci prošle sedmice jer otpuštanja nastavljaju padati usljed snažnog oporavka tržišta rada.

Broj zahtjeva za nezaposlenost pao je za 15.000 na 214.000 za sedmicu koja je završila 12. marta, što je pad u odnosu na 229.000 prethodne sedmice, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo rada. Prvi put podneseni zahtjevi za pomoć za nezaposlene općenito prate tempo otpuštanja.

Četverosedmični prosjek potraživanja, koji kompenzira sedmičnu volatilnost, pao je na 223.000 s 231.750 prethodne sedmice.

Ukupno je 1.419.000 Amerikanaca - što je najniži nivo u 50 godina - prikupljalo pomoć za nezaposlene u sedmici koja je završila 5. marta, što je 71.000 manje u odnosu na sedmicu prije toga.

Ranije ovog mjeseca vlada je izvijestila da su poslodavci u februaru dodali 678.000 radnih mjesta, što je najveći mjesečni ukupni broj od jula. Stopa nezaposlenosti pala je na 3,8%, s 4% u januaru, produživši nagli pad nezaposlenosti na najnižu razinu od prije izbijanja pandemije prije dvije godine.

Poduzeća u SAD-u objavila su gotovo rekordnu razinu otvorenih radnih mjesta u januaru - 11,3 miliona - trend je pomogao u plaćanju radnika.

Federalne rezerve pokrenule su u srijedu visokorizične napore kako bi ukrotile najgoru inflaciju od ranih 1980-ih, podižući svoju referentnu kratkoročnu kamatnu stopu i signalizirajući do šest dodatnih povećanja stopa ove godine.

Fed-ovo povećanje ključne stope za četvrtinu boda, koju je odredio blizu nule otkako je pandemijska recesija izbila prije dvije godine, označava početak njegovih napora da obuzda visoku inflaciju koja je uslijedila nakon oporavka od recesije. Povećanja stopa na kraju će značiti više stope na kredite za mnoge potrošače i firme.

Kreatori politike centralne banke očekuju da će inflacija ostati povišena, do kraja 2022. na 4,3%, prema tromjesečnim projekcijama koje su objavili u srijedu.

Prošle sedmice vlada je izvijestila da je potrošačka inflacija skočila za 7,9% tokom prošle godine, što je najoštriji skok od 1982.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG