Linkovi

Opada broj zaraženih omikronom u Južnoafričkoj Republici


Naučnici u Istraživačkom zdravstvenom centru u Durbanu u Južnoafričkoj Republici analiziraju omikron varijantu koronavirusa, 15. decembra 2021.
Naučnici u Istraživačkom zdravstvenom centru u Durbanu u Južnoafričkoj Republici analiziraju omikron varijantu koronavirusa, 15. decembra 2021.

Primjetan pad broja zaraženih kovidom u Južnoafričkoj Republici proteklih dana je možda znak da je dramatičan rast slučajeva, izazvan pojavom novog soja – omikrona – dostigao vrhunac, i sada jenjava, kažu stručnjaci.

Dnevni podaci o broju zaraženih su često neupozdani, jer na njih mogu da utiču neravnomjerno testiranje, kašnjenja u dostavljanju podataka i drugi faktori. Međutim, sada pružaju jedan uzbudljiv nagovještaj – koji je još daleko od izvjesnog - da bi infekcije omikronom mogle da relativno brzo opadnu, poslije prvobitnog naglog rasta.

Južnoafrička Republika je bila prva na udaru omikrona i svijet prati kako se situacija razvija u toj zemlji, da bi pokušao da predvidi šta ga čeka. Nakon što je prošlog četvrtka registrovano rekordnih 27.000 novih slučajeva na nacionalnom niovu, brojevi su opali na oko 15.424, koliko je zabilježeno u utorak. U najgušće naseljenoj provinciji Gauteng, u kojoj živi 16 miliona ljudi, a gdje se nalazi i najveći grad Johanesburg i prijestonica Pretorija, pad broja slučajeva je počeo ranije, i nastavio se.

“Pad u broju novih slučajeva na nacionalnom nivou, zajedno sa kontinuiranim padom novih slučajeva koje vidimo u provinciji Gauteng, koja je nedeljama bila centar ovog talasa, pokazuje da je dostignut vrhunac”, izjavila je za AP Marta Nunjes, istraživačica na odjeljenju za Analitiku za vakcine i infektivne bolesti na Univerzitetu Vitvotersrand.

“Bio je to kratki talas, i dobra vijest je da nije bio tako težak u smislu hospitalizacija i smrtnih slučajeva”, rekla je. “U epidemiologiji nije neočekivano da poslije oštrog povećanja slučajeva, kao što smo ovde vidjeli u novembru, uslijedi nagli pad.”

Broj novozaraženih u provinciji Gauteng naglo je počeo da raste sredinom novembra. Naučnici koji se genetskim sekvenciranjem virusa brzo su identifikovali novu mutaciju – varijantu omikron i to saopštili svijetu 25. novembra.

Omikron, koji se prenosi znatno brže od ranijih varijanti, brzo je postao dominantan u Južnoafričkoj Republici. Procjenjuje se da je 90% slučajeva kovida 19 u provinciji Gauteng od sredine novembra bio omikron.

ARHIVA - Centar za vakcinanciju protiv kovida u Najrobiju u Keniji, 16. decembra 2021.
ARHIVA - Centar za vakcinanciju protiv kovida u Najrobiju u Keniji, 16. decembra 2021.

Ostatak svijeta je brzo slijedio Južnoafričku Republiku a omikron je već nadmašio deltu kao dominantni soj u nekim zemljama. U SAD, omikron je činio 73% novih slučajeva prošle nedelje a smatra se da je ta varijanta izazvala 90% novih infekcija u području New Yorka, na jugoistoku SAD, industrijskom srednjem zapadu i pacifičkom sjeverozapadu.

Potvrđeni broj slučajeva koronavirusa u Britaniji je porastao za 60% za nedelju dana kako je omikron prestigao deltu kao dominantna varijanta. Na globalnom nivou, otkriven je u najmanje 89 zemalja prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

XS
SM
MD
LG