Linkovi

Robne kuće u Sjedinjenim Državama pokušavaju ponovno privući kupce


Robne kuće u Sjedinjenim Državama pokušavaju ponovno privući kupce
Robne kuće u Sjedinjenim Državama pokušavaju ponovno privući kupce

Robne kuće već neko vrijeme gube kupce, koji odlaze u diskontne trgovine, ili kupuju na internetu

Lanac robnih kuća Regal nekoć je bio vrlo poznat. Te robne kuće nalazile su se u skoro svakom američkom gradu. Tu se, na jednom mjestu, moglo isprobati parfem ili kupiti odjelo napravljeno po vrlo pažljivo uzetim mjerama. Liftom ste se popeli do viših katova na odjel rublja ili kuhinjskih potrepština. Za Božić, izlozi su bili raskošno uređeni, a u restoranu robne kuće mogli ste se naći s prijateljima za ručak. Kupovina je tu bila prava avantura.

No, krajem 20-og stoljeća, kupce su počele privlačiti diskont trgovine. Moderne i poznate marke – koje se nisu prodavale u robnim kućama – odvukle su bogatije mušterije. Robne su se kuće našle pred neugodnim izborom – ponuditi jeftiniju robu, spojiti se s konkurencijom ili - propasti.

Posljednjih deset godina, pojavio se još jedan problem – pogotovo za robne kuće koje u trgovinskim centrima imaju ogromne prostore. Amerikanci sve više kupuju na internetu ili preko svojih mobitela. Tu je ponuda veća, a roba koju kupe na taj način često ima besplatnu dostavu.

Što bi, dakle, robne kuće trebale učiniti da opstanu? Mnoge od njih pokušavaju oživiti ideju da bi kupovina trebala biti ‘glamurozna’. Počele su s renovacijama trgovina. Poučene primjerima diskontnih lanaca, nude specijaliziranu hranu i lijekove. Druge su pak, vratile stari izgled koji podsjeća na nekadašnje trgovine mješovite robe - sa robom u velikim kutijama, štandovima na kojima se prodaju deserti ili strojevima za gazirana pića.

Jedan od najvećih američkih maloprodajnih lanaca, J.C. Penney Company, zaposlio je konzultante iz kompjuterske firme Apple da trgovinama daju ‘novi izgled’. Plan je da se tradicionalna kupovina ponovno učini ugodnom i uzbudljivom – uglavnom drugačijom nego kada se kupuje na internetu.

XS
SM
MD
LG