Linkovi

Jedna trećina Amerikanaca pretilna


Jedna trećina Amerikanaca pretilna
Jedna trećina Amerikanaca pretilna

Dvije trećine odraslih, i jedna trećina djece u Sjedinjenim Državama je gojazno

Prema vladinim podatcima, oko dvije trećine odraslih Amerikanaca, i jedna trećina djece, gojazno je. Jedna trećina Amerikanaca svih godina ne samo da ima više kilograma nego se smatra idealnim, nego su pretilni, što stvara veći rizik od smrtnosnih bolesti kao što su srčani udar, moždani udar i dijabetis.

Amerikanci vole masnu hranu koja deblja, što pridonosi ovom problemu. Dodatni faktori su rasa i siromaštvo. Siromašna djeca na indijanskim rezervatima, na primjer, imaju ograničen pristup zdravom voću i povrću. Kod Amerikanaca meksičkog podrijetla, hrana kuhana u salu i grah, osnovni su sastojci većine obroka. Samo relativno mali postotak Amerikanaca afričkog podrijetla živi u zajednicama u kojima postoje dobro opremljene trgovine prehrambenim namirnicama. Većina trgovina u tim zajednicama nudi slatkiše, i zašećerene sokove, kao i hranu s previše soli.

Sada se pokazalo da postoji još jedan problem. Ne samo da ne vježbamo dovoljno, izbjegavamo hodanje i odlaske u teretane, nego je i priroda naših radnih mjesta problematična. Sa sve manje industrijske akrivnosti, a sve više umnog rada i sjedenja ispred kompjuterskih ekrana, u našim svakodnevnim poslovima, Amerika postaje nacija sjedećih radnika.

Prema podatcima online znanstvenog časopisa PLoS One, 80 posto američkih poslova uključuje tek malu ili nikakvu fizičku aktivnost. Dakle prosječno 130 kalorija koje je prije 50 godina tipični američki radnik potrošio na poslu svaki dan, sada ostaju na našim tijelima, i nakupljaju se, najčešće na najnezahvalnijim mjestima.

Usvari, nije potpuno točno da sjedimo priljepljeni za kompjuter baš cijeli dan. Većina nas se ipak ustane nekoliko puta dnevno, kako bismo uzeli veliki kapućino s dosta pjene, ručak u nekom restoranu brze hrane, ili u kantini koja nudi prilično masnu hranu. A budući da smo svi toliko zabrinuti zbog gojaznosti, uz ručak obavezno uzmemo dijetalni napitak

XS
SM
MD
LG