Linkovi

Ujak Sam i Miss Columbia - dva vrlo različita simbola Sjedinjenih Država


Мати Чавеса хотіла, щоб син став священником, проте він обрав кар'єру військового.
Мати Чавеса хотіла, щоб син став священником, проте він обрав кар'єру військового.

Likovi američkih ikona, ujaka Sama i Miss Columbie pojavljivat će se ovog vikenda na proslavama dana neovisnosti

Ovo je odlično doba godine za biznise koji se bave oživljavanjem povijesnih događaja i osoba, kao što su oni koji se oblače kao predsjednik George Washington i ujak Sam, simbol Sjedinjenih Država.

Ovog vikenda, koji će se produžiti i na ponedjeljak, kako bi uključio i obilježavanje 235. godišnjice američke Povelje o neovisnosti, ljudi koji glume povijesne osobe, pojavit će se diljem Amerike na paradama, piknicima i proslavama uz vatromet.

Ujak Sam je najvjerojatnije najprepoznatljiviji simbol Sjedinjenih Država. Radi se o starijem čovjeku, sa sijedom bradom i zvijezdama na svom visokom šeširu. Njegov lik postoji još od rata iz 1812. a nekada ga se u paradama može vidjeti kako hoda na štulama. No, jedan drugi lik, koji je još veća američka ikona, i značajno mekše i nježnije prirode, a kojeg se teško može vidjeti ovih dana jest Miss Columbia, božica slobode, koja je jednako stara kao i lik ujaka Sama, i čije je plemičko držanje nekoć simboliziralo američke pozitivne ideale i poetičnu narav.

Premda je obično bila odjevena u metalni ratni štit rimskoga stila, i bila okićena bojama i zvijezdicama američke zastave, dobroćudni je lik Columbie dočekivao imigrante i siromašne. Ona i ujak Sam često su se pojavljivali zajedno – on sa prijetećim prstom uprenim prema gledatelju, dok je ona nudila topao zagrljaj.

1886. podignut je Kip slobode u njujorškoj luci, rad kipara Fredericka Bartholdija, i poklon naroda Francuske. Lik kipa slobode izgledao je vrlo slično liku Columbie, premda je njujorški kip nosio krunu sa bodljama, i držao baklju u znak dobrodošlice. Ona je potpirivala maštu Amerikanaca, te je ubrzo izgurala Miss Columbiu s većine ilustracija. Jedno od posljednjih prikazivanja Miss Columbie, i ujedno jedno od njenih najupečatljivijih bilo je 1924. kada je njen lik izabran kao logo za filmski studio Columbia Pictures, premda je u tom slučaju lik Columbie u ruci držao baklju, posuđenu od lika Slobode.

Dobrodušni, skoro feministični idealizam Amerikanaca povukao se kako je nacija započela više djelovati izvan svojih granica, na početku 20. stoljeća. Izaz lica ujaka Sama postao je sve ljući, te se i do današnjeg dana pojavljuje kao grubi lik u političkim stripovima. A, ukoliko ove godine na proslavi dana američke neovisnosti želite vidjeti nježnu, i dragu Miss Columbiu, vjetrojatno ćete morati otići pogledati neki stari film.

XS
SM
MD
LG