Linkovi

Neke zajednice uz rijeku Mississippi odlučuju ne graditi poplavne brane


Neke zajednice uz rijeku Mississippi odlučuju ne graditi poplavne brane

Gradić Davenport odlučio je ne graditi poplavne brane, nego dopustiti rijeci da plavi niže dijelove grada

Ovog je proljeća, takozvana “stogodišnja poplava”, mnoge dijelove uz rijeku Mississippi pretvorila u prave močvare. Poplave su bile toliko obilate da su stručnjaci koji su nadgledali sanaciju poplave, poduzeli do tada nečuvene mjere, kao što je bilo otvaranje ogromnih brana, kako bi se spriječilo da voda dođe do Baton Rougea, glavnog grada Louisiane, i važnog lučkog grada New Orleansa.

Otvaranje brana rezultiralo je plavljenjem milijuna hektara ruralnog područja i malih naselja u močvarnom dijelu savezne države Louisiana, zvanom bayou country.

Zadržavati vode, ili otvoriti brane pitanje je koje se gotovo svakog proljeća nameće mjestima uzduž rijeke Mississippi pa tako i gradu Davenport u saveznoj državi Iowa.

Poplavne su vode dosegle skoro rekordne razine u ovom gradu već tri puta u posljednjih deset godina. Svaki put, fotografije su prikazivale bejzbol stadion skoro potpuno pod vodom stvarajući dojam da je čitav grad poplavljen.

Naime, dijelovi grada bivali su poplavljeni, no to je i bila namjera. Dužnosnici ovog grada odlučili su ne graditi brane. Umjesto toga, pretvorili su najniže dijelove grada u poplavna područja. Grad daje biznisima i stanovnicima u ovom dijelu vreće s pijeskom, koje upiju nešto od poplavnih voda. Također, svake godine nekoliko kuća pomiče se izvan poplavne zone, a grad zahtjeva da sve nove kuće izgrađene u ovom području budu uzdignute.

Kritičari kažu da zaštitne brane i nasipi mogu spriječiti poplave. No, gradski dužnosnici kažu da prirodni nasipi koji već postoje uzvodno od ovog grada, svakako uzrokuju brži i dublji tok rijeke, koji postaje opasan u samom gradu.

Ako bi uz to izgradili nasipe, kažu građani ovog grada, manje zajednice nizvodno morale bi učiniti isto, kao i one niže niz rijeku, i tako u nedogled. Stoga su građani Davenporta odlučili ne graditi brane, i dozvoliti rijeci da teče prirodnim tokom, iako to znači povremene poplave.

XS
SM
MD
LG