Linkovi

Takozvani Mickey Mouse predmeti na američkim koledžima toliko laki da bi ih i dijete prošlo


Takozvani Mickey Mouse predmeti na američkim koledžima toliko laki da bi ih i dijete prošlo
Takozvani Mickey Mouse predmeti na američkim koledžima toliko laki da bi ih i dijete prošlo

Na američkim koledžima možete pohadati satove podvodnog pletenja košara, pravljenja piva, i znanost surfanja

Širom Amerike studenti su se vratili na nastavu. Čeka ih još jedna studentska godina s obiljem predmeta. Osim zahtjevnih, poput paleontologije ili napredne matematike, svaki američki koledž nudi i neke vrlo lagane predmete – one na kojima nije teško dobiti najbolju ocjenu. U šali ih ponekad zovu ‘Mickey Mouse predmetima’ jer su tako laki da bi ih i dijete prošlo. Jedan od tipičnih – i sarkastičnih – primjera je predmet znan kao Podvodno pletenje košara. A tu je i Pravljenje piva, i Znanost surfanja.

Sva tri navedena predmeta zaista i postoje. U Podvodnom pletenju košara studenti umaču trsku ili stabljike biljaka u vodu, i - nakon što omekšaju - od njih izrađuju košare. Na koledžu Green Mountain u Vermontu, studenti mogu diplomirati iz Raftinga na brzacima. A mnogi koledži nude predmet zvan Golf za biznis i život. Ako to nije mačji kašalj od predmeta, onda ne znamo što je.

A možda je drugačije? Zapravo, kolegij Golf za biznis i život nije samo izgovor da se udari nekoliko lopti na golf stazi. Autori kolegija kažu da će vas on zaista podučiti pristojnom igranju golfa. A i etici, koja je u golfu skrupulozna i na kojoj bi se, po mišljenju većine Amerikanaca, trebalo poraditi u biznisu.

Već jedno cijelo stoljeće, industrijski baroni i drugi moćni muškarci ugovaraju poslove igrajući golf. Žene su se tek nedavno pridružile privilegiranoj mreži golfera koji grade međusobne kontakte, prijateljstva i povjerenje – tri osnovna faktora poslovnog uspjeha. Stoga se sve više studentica prijavljuje na kolegij Golf za biznis.

XS
SM
MD
LG