Linkovi

Amerikanci koji skupljaju svakojake stvari čak imaju i svoje kolekcionarske klubove


Amerikanci koji skupljaju svakojake stvari čak imaju i svoje kolekcionarske klubove
Amerikanci koji skupljaju svakojake stvari čak imaju i svoje kolekcionarske klubove

Jedan njujorčanin održava internetsku stranicu sa slikama svojih mnogobrojnih kolekcija

Još od davnina, ljudi skupljaju svakojake stvari. Leptire. Dugmad. Pivske boce. Klupka vune. Kišobrane, kutije šibica, modele zrakoplova. Što god vam padne na pamet, netko sigurno to skuplja. I to ne samo Amerikanci, no oni znaju biti malo luckasti s tim hobijem.

U svakom slučaju, nagrada za fanatično skupljanje stvari odlazi jednom Njujorčaninu, koji za sebe kaže da je “Inspektor kolektor”. Naime, na internetskoj stranici pod tim imenom, on postavlja fotografije i priča priče o mnogim stvarima koje skuplja.

Između ostalog tu su jelovnici iz kineskih restorana, gumice, olovke, škarice, poklopci boca. I to nije sve. ‘Inspektor kolektor’ skuplja žlice, spajalice za papir, zemljopisne karte, slamke, plastične vrećice, razglednice, palice za hokej, karte za javni prijevoz, špekule, kocke, propusnice, alat za guljenje voca i čačkalice.

Kad smo već kod sakupljača čačkalica – postoji čak i nekoliko udruga sakupljaca čačkalica. Jedna od njih je i “Toothpick Holder Collectors Society”, koja ima 700 članova. Ovakve grupe postoje, djelomično i zato što sakupljači često imaju problem. Naime, njihova ljubav prema praznim tubama paste za zube ili mašinama za žvakače gume, nije nešto što njihova djeca ili supružnici dijele. Prema tome, kad kolekcionari jednog dana više nisu među živima, postoji velika mogućnost da bi njihova kolekcija šalica za čaj mogla završiti u smeću, na rasprodaji, ili pak na aukciji na internetu.

Dakle, članovi kolekcionarnskih klubova druže se, čak povremeno zovu jedni druge da pitaju za zdravlje. Ukoliko netko od članova umre, a obitelj nema zanimanja za sve one igle od slonove kosti, ili minijaturne autobuse, ili pak usisivače, članovi kluba pobrinu se da netko od njih preuzme kolekciju i spasi je od smetlišta.

XS
SM
MD
LG