Linkovi

Papirni udžbenici postaju dio prošlosti


Učenici nekih škola sada udžbenike čitaju na kompjuteru
Učenici nekih škola sada udžbenike čitaju na kompjuteru

Najveći školski sistem u području Washingtona, kojeg sačinjava 175 hiljada studenata, je počeo koristiti internet materijale za svoje časove za učenike srednjih škola.

Elektronske knjige, čija se slova ne pojavljuju na papiru, već na kompjuterskom ekranu, su izmijenile način na kojeg ljudi čitaju iz zadovoljstva. Sada digitalni udžbenici, obrazovne knjige koje se čitaju na internetu, mijenjaju način na kojeg učenici uče. Najveći školski sistem u području Washingtona, kojeg sačinjava 175 hiljada studenata, je počeo koristiti internet materijale za svoje časove za učenike srednjih škola.

Učitelj istorije Luke Rosa u školi u mjestu Falls Church u Virginiji u razred unosi kolica puna laptop kompjutera. Ove školske godine, sistem javnih škola oblasti Fairfax se prebacio sa papirnih na elektronske udžbenike za društvene studije u srednjim školama. Asistent nadzornika sistema, Peter Noonan, kaže da je do te promjene došlo nakon što su digitalne knjige prošle godine korištene u 15 škola.

Naši učenici su već tehnološki napredni I spremni koristiti materijal iz različitih izvora, kaže gospodin Noonan.

On ističe koristi elektronskih knjiga, kao što je mogućnost dopunjavanja sadržaja.

Svijet se stalno mijenja. Elektronske knjige se mogu mijenjati istovremeno sa događajima, kaže Peter Noonan.

A tu također postoji I značajna financijska korist.

Obično knjiga za svakog učenika košta između 50 I 70 dolara. Kada to saberemo, to znači oko 8 miliona dolara za sve naše učenike u oblasti Fairfax. Mi smo zapravo kupili sve internet knjige za sve naše učenike za nešto manje od 6 miliona dolara, kaže gospodin Noonan.

Papirni udžbenici postaju dio prošlosti
Papirni udžbenici postaju dio prošlosti

Učenici imaju pomiješano mišljenje o promjeni, ali se ona većini ipak sviđa.

Ne moram sa sobom nositi knjige, I to je dobro, kaže Melanie Reuter.

Ne sviđa mi se, jer internet nekada ne funkcionira, kaže Maria Stephany.

Možete označiti vaš rad, možete ostaviti zabilješke I sve će to biti sačuvano pod vašim imenom. Mnogo je bolje nego obični udžbenik, kaže Brian Tran.

Učitelj društvenih studija Michael Bambara se slaže.

Osobito ova knjiga koju koristim na svom času o vladi ima različite nivoe čitanja. Tako da osoba može prema svojim sposobnostima podesiti učenje I nastavu, kaže Michael Bambara.

Međutim osigurati da svi učenici imaju pristup internetu I van škole je I dalje izazov. Oko 10% učenika u oblasti Fairfax kod kuće nema kompjuter ili pristup internetu. Stephen Castillo je jedan od njih.

Odem u biblioteku ili kod prijatelja, kaže on.

Papirni udžbenici postaju dio prošlosti
Papirni udžbenici postaju dio prošlosti

Pored besplatnog korištenja kompjutera u javnoj biblioteci, učenici također mogu poslije časova koristiti školsku kompjutersku laboratoriju ili otići u neki od kompjuterskih centara koje financira ta oblast.

Svi članovi moje obitelji rade na kompjuteru, ja I moja sestra radimo zadaće na kompjuteru. Zato dolazim ovdje da uradim zadaću I dobro je, kaže Slieman Hakim.

Susjedne oblasti također razmatraju korištenje internet knjiga. Gladys Whitehead, direktorica programa javnih škola oblasti Prince Georges, kaže da njihovo istraživanje pokazuje da 60% učenika kod kuće ima kompjuter.

Sljedeće godine ćemo imati jedan pilot program sa vjerovatno jednim razredom I jednim predmetom, da vidimo koja će se pitanja pojaviti sa potpunim pristupom internetu.

Zamišljam budućnost u kojoj moj sin koji je u trećem razredu neće morati nositi pet udžbenika od kuće do škole I nazad. Mislim da će on nositi ili mali prenosni kompjuter ili neku vrstu spravice sa koje će moći imati pristup svim svojim informacijama, kaze Peter Noonan.

On dodaje da škole u ovim trenucima poduzimaju prve korake upravo u tom smjeru.

XS
SM
MD
LG