Linkovi

ONLINE škola


Online edukacija se razvija sve više, i to ne samo na univerzitetskom nivou, nego i u višim,pa čak i u nižim razredima osnovne škole. Osim ogromne pomoći djeci koja žive u udaljenim ruralnim područjima i koja školu mogu pohadjati jedino putem kompjuterske veze sa nastavnicima, evo sad i jedne škole, usred glavnog grada Amerike – koja nastavu obavlja isključivo online.

Lovell Walls je na času matematike u podrumu porodične kuće. Njegova nastavnica je za svojim kompjuterom, udaljena četrdesetak kilometara. Lovell pohadja ovakvu nastavu od svoje pete godine, a sad mu je 11 i u petom je razredu, kaže njegova majka Anita:

- Lovell uči matematiku za 6. razred i osnove nauke za 7, jer ga to najviše interesuje. I u tim predmetima onstalno napreduje…

To je jedna od bitnih prednosti školovanja online. I njegov je raspored fleksibilniji pa može učestvovati u brojnim aktivnostima.

Anita Walls se pripremala da svog sina podučava kod kuće, ali joj je, kaže, laknulo kad je u Washingtonu pronašla jednu javnu školu specijalizovanu za online nastavu. Škola osigurava online nastavnike i nastavni plan. Anita Walls i dalje posvećuje mnogo vremena školovanju svoje djece, kao njihov lični trener, posebno otkad je i njen mladji sin, Zachary, takodje uključen u ovaj program:

- Kad je vase dijete u vrtiću, pa u prvom, drugom, trećem razredu, pune su vam ruke posla. Treba da budete uz svoje dijete. Trebate im davati instrukcije.

Online učenje je sve popularnije. K12 je jedna od najvećih kompanija koje osiguravaju online nastavu i materijale za nju. Jeff Kwitowski je podpredsjednik kompanije:

- U cijeloj zemlji ima vise od 250 hiljada učenika koji pohadjaju online nastavu. K12 opslužuje oko 100 hiljada njih širom zemlje.

Lovellova nastavnica, Suzanne Conway, predavala je u klasičnoj školi prije nego se zaposlila u K12:

- Ovo je veoma dobro za učenike koji su u svojim školama od maltera i cigle možda imali problema sa zadirkivanjem ili čak zlostavljanjem od strane druge djece, ili se jednostavno nisu uklapali sa ostalim učenicima.

Dennis Van Roekel je predsjednik Nacionalnog udruženja za edukaciju. On je zabrinut zbog online školovanja:

- Mislim da je direktan kontakt apsolutno esencijalan, posebno u nižem uzrastu. Online nastava će se širiti sve vise. I mi odrasli koji smo u tom lancu, moramo vise vremena posvetiti tome da se ta pojava dobro istraži i fokusira na ono što je najbolje za same učenike.

Anita Walls je, medjutim, sigurna da je online školovanje – nešto najbolje za njene sinove.

XS
SM
MD
LG