Linkovi

Onemogućena zavjera al-Qaide da uništi avion na letu za SAD


Vlasti u Washingtonu kažu da je ogranak al-Qaide u Jemenu namjeravao uputiti bombaša-samoubojicu na let za Sjedinjene Države s eksplozivom sakrivenim u njegovom donjem rublju

Američki dužnosnici kažu da su onemogućili zavjeru al-Qaide koja je namjeravala uništiti jedan putnički zrakoplov na putu za Sjedinjene Države.

Vlasti u Washingtonu kažu da je ogranak al-Qaide u Jemenu namjeravao uputiti bombaša-samoubojicu na let za Sjedinjene Države s eksplozivom sakrivenim u njegovom donjem rublju. Kako kažu, zavjera je bila otkrivena i bomba uklonjena prije nego što se avion našao u opasnosti.

Richard Clarke, bivši nacionalni savjetnik za protu-terorizam: "Američka vlada kaže da bomba nije nikad ni stigla do aviona jer su raspolagali podacima 'iznutra', iz same terorističke organizacije. To podrazumjeva da su imali nekog 'svog' unutra tko ne bi dozvolio da dođe do napada."

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je priopćenje da je predsjednik Obama bio prvo informiran o zavjeri u aprilu, te da je potom redovito izvještavan.

Američki ministar obrane Leon Panetta je rekao da Sjedinjene Države moraju i dalje budno paziti na moguće napade: "Ne komentiram nikakve specifične operacije, ali moram reći da Sjedinjene Države vode čitav niz različitih operacija protiv al-Qaide i njezinih militantnih saveznika, terorističkih saveznika, koji bi pokušali napasti Sjedinjene Države. Ono što ovaj incident jasno pokazuje jeste da moramo ostati i dalje na oprezu i budno paziti na one koji bi nas pokušali napasti. Činimo sve neophodno da bi Ameriku održali sigurnom."

Prema agenciji Associated Press, predviđeni napadač je iz Jemena, a napad je trebalo izvesti oko prve godišnjice američkog prepada u kojem je ubijen Osama Bin Laden. Napadač još nije bio odabrao svoju metu, niti je kupio avionsku kartu.

Dužnosnici kažu da je bomba bila redizajnirana verzija naprave koju se pokušalo iskoristiti na letu za Detroit iz Amsterdama, na Božić 2009. Tada je jedan Nigerijac pokušao detonirati bombu sakrivenu u svom donjem rublju.

XS
SM
MD
LG