Linkovi

One Love, knjiga za djecu, najstarije kćeri Boba Marleya, Cedelle Marley


One Love, knjiga za djecu, najstarije kćeri Boba Marleya, Cedelle Marley
One Love, knjiga za djecu, najstarije kćeri Boba Marleya, Cedelle Marley

Knjiga One Love inspirirana glazbom Boba Marleya, govori o miru i dobroti

Čuvena zvijezda reggea Bob Marley umro je prije 30 godina, kada mu je bilo tek 36 godina. No, njegova glazbena ostavština živa je i danas. Njegova je glazba ostavila trajanog utjecaja i na njegovu djecu, od kojih nekolicina i sami skladaju i nastupaju, održavajući živim sjećanje na svog oca. Njegova je najstarija kćer, Cedella nedavno napisala i knjigu za djecu inspiriranu jednom od očevih pjesama.

"One Love” hit je Boba Marleya iz 1977. godine, i govori o miru i dobroti. "To je univerzalna pjesma, o svima nama i ostavlja nas s jednim dobrim osjećajem. Kada ju pjevamo ne možemo se osjećati loše. A ako se osjećamo loše, oraspoloži nas" kaže Cedella, Bobova najstarija kćer, koja ima 44 godine, te i sama ima tri sina.

"Jednog sam dana sjedila i pjevušila ovu pjesmu, i pokušavala objasniti mom osmogodišnjem sinu, kako je važno imati poštovanja prema Zemlji na kojoj živimo, i ne svađati se sa starijim bratom. A onda sam odlučila to i napisati".

Knjiga “One Love” prati jednu djevojčicu koja pokušava uvjeriti svoje susjede da njihovu zajednicu učine boljim mjestom za život:

"Jedna ljubav, jedno srce, hajde da se svi okupimo i da nam svima bude dobro.

Jedna ljubav, ono što mi moja obitelj daje.

Jedna ljubav, ono što cvijet daje pčeli.

Jedna ljubav, ono što majka Zemlja daje stablu.

Hajde da se svi okupimo i da nam svima bude dobro".

Poruka ove knjige slična je onoj koju Cedellin otac izražava u svojoj pjesmi – ljubav ljude spaja, i daje im snagu da postignu velike stvari. Cedella kaže da ona želi tu poruku prenijeti na mlade čitatelje - " Ljubav nas uči toleranciji. Mislim da jednom kad imamo toleranciju, ljudima postaje jednostavnije razumjeti druge i prihvatiti njihove razlike", dodaje ona.

Cedella radi na tome da održi nasljedstvo svoga oca, a to je takodjer njen glazbeni cilj. Nastupa sa sastavom Melody Makers, čiji su članovi njena braća Ziggy i Steve, kao i sestra Sharon. Kaže da prisustvo Boba Marleyja u njenim pjesmama ne znači da ona živi u njegovoj sjeni.

"Dok god ostajem dosljedna samoj sebi i svojim vrijednostima, i znam što želim od života, onda preda mnom ne postoje prepreke. Postoje samo ljudi koji me pokušavaju testirati i kažu da je sve ovo samo zato što sam ja Bobova kćer. Dakle, nije na drugima da određuju moje osjećaje, ja sama to moram učiniti".

Cedella Marley je i dizajnerica. Stvorila je kolekciju ženske odjeće pod imenom “Catch a Fire”, što je naslov jednog od albuma njenog oca.

"Obožavam mješati uzorke, i mislim da to dolazi od moje tete koja nas je odgajala. Bila je krojačica. Ja volim boje, i stvari ne vidim kao crno-bijele", objašnjava ona.

Knjigu za djecu “One Love” živim je bojama ilustrirala Vanessa Brantley-Newton. Cedella Marley već je počela raditi na svojoj drugoj knjizi za djecu pod naslovom “Three Little Birds”, koja je inspirirana istoimenom pjesmom njenog oca Boba Marleya.

XS
SM
MD
LG