Linkovi

Omicron potvrđen u BiH: Deset oboljelih u Sarajevu


Ilustracija
Ilustracija

Omicron soj korona virusa izolovan je u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), navela je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a u srijedu, 29. decembra.

"Od 100 uzoraka, u deset uzoraka je potvrđena mutacija COVID-19 virusa u smislu potvrđenog 'omicron' soja", navodi se u izjavi Izetbegović, koju je, kako prenosi FENA, dala za sarajevsku tv kuću Hayat.

Ona je navela da je prisustvo omicrona dokazano kod pacijenata iz četiri doma zdravlja u Sarajevu.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH od utorka, 29. decembra, od početka pandemije virus korona je potvrđen 289.676 osoba u zemlji. Od posljedica zaraze korona virusom preminulo je 13.397 osoba u BiH.

BiH je posljednja od zemalja Zapadnog Balkana u kojoj su potvrđeni slučajevi omicron soja korona virusa.

Još uvijek je nejasan stepen ozbiljnosti bolesti koju omikron izaziva.

Preliminarni rezultati studija iz Britanije, Južnoafričke Republike i Danske pokazuju da je manji rizik od hospitalizacije kod omikrona nego kod delte. Potrebno je još podataka kako bi se utvrdila težina kliničke slike u odnosu na vakcinaciju ili preležan kovid.

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da se širi brže od delta soja i da uzrokuje i zarazu kod ljudi koji su se već vakcinisali ili oporavili od COVID-19.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG