Linkovi

Ometanje sprovoda poginulih vojnika - zaštićeno američkim Ustavom?


Sutradara dan produser Ben Affleck menerima piala Oscar kategori film terbaik untuk "Argo" dalam Academy Awards ke-85 di Hollywood, California (24/2). (Reuters/Mario Anzuoni)
Sutradara dan produser Ben Affleck menerima piala Oscar kategori film terbaik untuk "Argo" dalam Academy Awards ke-85 di Hollywood, California (24/2). (Reuters/Mario Anzuoni)

Parnicu protiv sekte započeo je izvjesni Albert Snyder, otac marinca koji je poginuo u Iraku, a čiji su sprovod omeli pripadnici sekte

Vrhovni sud Sjedinjenih Država razmatra slučaj koji će, vjerojatno, odrediti nove granice slobode govora.

Posljednjih godina na sprovodima američkih vojnika koji su poginuli u Iraku i Afganistanu znali su se pojavljivati sljedbenici jedne kršćanske fundamentalističke sekte iz Kanzasa s provokativnim transparentima, koji su vrijeđali obitelji poginulih. Transparenti su sadržavali natpis 'Bog vas mrzi' – jer pripadnici te sekte smatraju da su pogibije američkih vojnika svojevrsna božja kazna, jer je američko društvo sve tolerantnije prema homoseksualcima.

Sada Vrhovni sud treba odlučiti da li ovu vrst izražavanja štiti američki Ustav. Parnicu protiv sekte započeo je izvjesni Albert Snyder, otac marinca koji je poginuo u Iraku, a čiji su sprovod omeli pripadnici sekte.

Danas su, pred početak ročišta na Vrhovnom sudu, pred zgradom najviše američke sudske instance demonstrirali članove crkve Westboro Baptist iz mjesta Topeka u Kansazu. Odvjetnica ove sekte, Margie Phelps – također i kćerka njezina pastora – izjavila je novinarima da se 'niti jedan američki državljanin ne bi trebao ispričavati zbog toga što je slijedio svoju savjest'.

Albert Snyder pak tvrdi da je riječ o vrijeđanju i maltretiranju. 'Nije tu riječ o vojnoj paradi, već o sprovodu' – rekao je Snyder, dodavši da je prosvjed ove sekte bio 'izvan svih granica ljudske humanosti'.

Vrhovni sud sad treba odlučiti da li se pravo na održavanje prosvjeda može ograničiti, ako su u pitanju događaji poput sprovoda.

Alberta Snydera podržale su vlasti 48 saveznih država te više od 40 senatora. Organizacije koje prate poštivanje ljudskih prava upozoravaju međutim da bi zabrana mogla ograničiti slobodu izraza.

Na ovom ročištu čut će se argumenti obje strane, a presuda će biti objavljena sljedeće godine.

Niži je sud Albertu Snyderu – ocu poginulog vojnika čiji je sprovod bio ometan – dosudio odštetu od 11 milijuna dolara, koju je trebala isplatiti crkva iz Topeke, no ta je odšteta kasnije smanjena na pet milijuna dolara. Savezni je sud međutim odbacio njegovu tužbu, navevši da su prosvjedi na sprovodu bili u granicama Ustava.

XS
SM
MD
LG