Linkovi

Dan D obilježen veličanstvenom ceremonijom


Predsjednik Barack Obama se pridružio hiljadama ljudi koji su došli na ceremoniju obilježavanja 70-te godišnjice Dana D - savezničke invazije na Normandiju, koja je označila početak kraja rata i nacističkog režima u Njemačkoj, te oslobadjanje Evrope od nacističke okupacije.

Na obalama Normandije oglasili su se ponovno pucnji iz oružja, a dim je ispunio zrak na plažama Normandije, no ovaj puta to se dogodilo u čast 160 hiljada boraca koji su se borili, a od kojih su 73 hiljade bili Amerikanci.

Križevi obilježavaju grobove nekih od hiljada koji su izgubili živote u žestokim borbama s nacistima tog dana 1944. godine.

Predsjednik Obama je odao počast toj moćnoj žrtvi, rekavši:

Upravo ovdje, na ovim obalama, došlo je do preokreta u borbi za slobodu. Ima li moćnije manifestacije američke odlučnosti da donese slobodu od imidža vala za valom mladića koji su se ukrcavali na čamce da oslobode one koji nikada u životu nisu vidjeli. ''
Od francuskog predsjednika Hollande-a potekle su riječi zahvalnosti.

"Više od 20,000 Amerikanaca ostavili su živote ovdje u Normandiji, tačno 20 hiljada i 838 mladića, jer ne želim izostaviti niti jednog od njih... To su bili vaši očevi, vaša braća, vaši prijateljji...To su bili naši oslobodioci. Francuska nikada neće zaboraviti šta duguje tim vojnicima, šta duguje Sjedinjenim Američkim Državama !

U nastavku današnjeg dana održavale su se i druge svečanosti, kojima su prisustvovali evropski šefovi država,a medju njima britanska kraljica Elizabeta i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Usljed ukrajinske krize predsjednik Obama nema zakazan susret s ruskim liderom, ali su njih dvojica razgovarali neformalno nekoliko minuta u vrijeme ručka koji je bio dio centralne svečanosti.
XS
SM
MD
LG