Linkovi

Oluje u SAD prijete da poremete praznične planove miliona putnika


Pem Semler šeta svog psa po imenu Samit u Denveru (Foto: AP/David Zalubowski)
Pem Semler šeta svog psa po imenu Samit u Denveru (Foto: AP/David Zalubowski)

Dvije snažne oluje, praćene obilnim snijegom i snažnim vjetrom, zahvatiće zapadni dio Sjedinjenih Država ove nedjelje kada milioni Amerikanaca putuju za vrijeme praznika Dana zahvalnosti, koji se obilježava u četvrtak.

U Denveru, u saveznoj državi Kolorado, već pada snijeg, a Nacionalna meteorološka služba upozorava vozače na "velika kašnjenja" zbog snežnih padavina. Na međunarodnom aerodromu u tom gradu otkazano je gotovo 500 letova.

Očekuje se da će u području od južnog Vajominga do centralnog dijela Kolorada pasti više od 30 centimetara snijega, dok će naleti vjetra dostići jačinu od 72 kilometra na čas.

Snježna oluja će se zatim zahvatiti Nebrasku, Kanzas i Mineapolis, prije nego što stigne do oblasti oko Velikih jezera, saopštili su meteorolozi. U Denveru je zatvorena većina škola, kao i kancelarije lokalne vlade.

Druga oluja donijeće obilne snježne padavine na sjeverozapadu Sjedinjenih Država, sa mećavom u Oregonu i u sjevernoj Kaliforniji.

Očekuje se da će na Dan zahvalnosti putovati oko 55 miliona ljudi.

U zapadnom dijelu zemlje, na snazi su upozorenja na snježnu oluju, što remeti planove mnogih putnika. Vlasti u nekoliko zapadnih država upozoravaju vozače da ne izlaze na puteve zbog slabe vidljivosti.

Loši vremenski uslovi očekuju se i na istočnoj obali, u srijedu veče i u četvrtak, sa vjetrom jačine do 45 kilometara na čas što bi moglo da poremeti i tradicionalnu paradu na Dan zahvalnosti u Njujorku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG