Linkovi

Oluja u SAD: Broj mrtvih premašio 20


Vatrogasci iznose ženu iz stana nakon što je njenu kuću oštetio tornado, 31. marta 2023. u Little Rocku, Ark. Tornada su oštetila kuće, vozila i počupala drveće.
Vatrogasci iznose ženu iz stana nakon što je njenu kuću oštetio tornado, 31. marta 2023. u Little Rocku, Ark. Tornada su oštetila kuće, vozila i počupala drveće.

Snažna oluja sa jakim vjetrovima i jakim kišama zahvatila je južne i srednje zapadne dijelove Sjedinjenih Država dok je krenula na istok u subotu, ostavivši najmanje 22 mrtvih, a desetine povrijeđenih, prema zvaničnicima i medijskim izvještajima.

Najmanje pet osoba je stradalo u Arkanzasu, prema zvaničnicima, dok su hitne službe pregledavale ruševine u potrazi za još mogućih žrtava nakon što su tornada pogodila državu u petak.

Zvaničnici su također prijavili četiri smrtna slučaja u Ilinoisu i tri u Indijani.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja Tennesseeja potvrdilo je sedam smrtnih slučajeva uzrokovanih vremenskim prilikama u okrugu McNairy, na granici Mississippija. Direktor Agencije za hitne slučajeve Tennesseeja Patrick Sheehan rekao je da broj ozlijeđenih i oštećenih struktura u nekoliko okruga još nije utvrđen.

Južno od granice s Tennesseejem u okrugu Madison, Alabama, 90-godišnja Ovie Lasater poginula je kada je tornado uništio njen dom, rekao je za Reuters okružni mrtvozornik Tyler Berryhill.

Fox News je objavio još jednu smrt u okrugu Pontotoc u susjednom Mississippiju.

U Illinoisu tri osobe su poginule u okrugu Crawford nakon urušavanja stambene zgrade, saopćila je državna agencija za vanredne situacije.

Američka zastava se vidi na prevrnutom vozilu u Rolling Forku, Mississippi, 31. marta 2023. godine, nakon što su se smrtonosni tornado i jaka oluja proširili ovim područjem.
Američka zastava se vidi na prevrnutom vozilu u Rolling Forku, Mississippi, 31. marta 2023. godine, nakon što su se smrtonosni tornado i jaka oluja proširili ovim područjem.

50-godišnji muškarac je poginuo u Belvidereu, gradu u sjevernom Ilinoisu, nakon što se srušio krov na pozorištu u kojem je bilo 260 ljudi. Dan Zaccard, viši službenik za upravljanje vanrednim situacijama u okrugu Boone, rekao je u subotu da je u incidentu povrijeđeno 40 ljudi.

Jedna osoba je poginula u okrugu Sussex, Delaware, nakon što je niz snažnih oluja pogodio regiju u subotu navečer, izvijestila je podružnica ABC Newsa.

Nacionalna meteorološka služba u subotu je upozorila na oluje s grmljavinom koje se kreću istočnom trećinom Sjedinjenih Država, što će vjerovatno dovesti do nestanka struje i obaranja drveća uslijed vjetra s udarima preko 100 km/h.

Tornada su srušila krovove i zidove mnogih zgrada u Arkanzasu, prevrtali vozila i rušili drveće i dalekovode u Little Rocku i velikim područjima istočno i sjeveroistočno od glavnog grada države, rekli su zvaničnici.

Ekstremno proljetno vrijeme zahvatilo je veći dio Sjedinjenih Država u petak, prijeteći središnjem dijelu od Teksasa do Velikih jezera s grmljavinom i tornadima.

Guvernerka Arkanzasa Sarah Huckabee Sanders u subotu je rekla da je potvrđeno pet mrtvih u toj državi.

"Trenutno imamo pet potvrđenih smrtnih slučajeva. Imamo još nekoliko prijavljenih, ali nemamo potvrdu lokalnih organa za provođenje zakona na terenu", rekla je ona.

Četiri smrtna slučaja u Arkanzasu prijavljeno je u Wynneu, oko 160 kilometara istočno od Little Rocka, rekao je mrtvozornik okruga Cross County Eli Long.

Jedna osoba je poginula, a više od 50 ljudi je hospitalizirano u North Little Rocku, rekla je glasnogovornica okruga Pulaski Madeline Roberts za Washington Post.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s Huckabee Sandersom i gradonačelnicima Little Rocka i Wynnea, navodi se u saopćenju Bijele kuće. Također je razgovarao sa administratorom Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) Deanne Criswell.

Huckabee Sanders je rekao da su Biden i sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas u telefonskim pozivima u subotu ponudili podršku savezne vlade.

"Sve što Arkanzasu treba, uvjerili su nas da će ti resursi biti ovdje i na terenu", rekla je ona na konferenciji za novinare.

U okrugu Sullivan, Indiana, tri osobe su poginule, rekao je narednik policije države Indiana Matt Ames. Proglašeno je vanredno stanje za pogođena područja, objavio je šerif Jason Bobbitt na Facebooku.

Turbulentno vrijeme nastalo je nedelju dana nakon što je roj oluja sa grmljavinom izazvao smrtonosni tornado koji je razorio grad Rolling Fork u Mississipiju, uništivši mnoge od 400 domova zajednice i ubivši 26 ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG