Linkovi

Olovo: Učenici zarađuju za učenike koji ne mogu platiti ekskurziju


Djeca kao učitelji solidarnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Djeca kao učitelji solidarnosti

Nesvakidašnji događaj mogao se danas vidjeti na glavnoj ulici u Olovu, gradiću koji broji oko 14 hiljada stanovnika. Mladići i djevojke su prodavali kolače koje su napravili kako bi pomogli odlazak školskih drugova na ekskurziju.

Akcija počela prodajom kolača
Akcija počela prodajom kolača

Pet učenika srednje škole „Musa Ćazim Ćatić” nije u mogućnosti platiti ekskurziju planiranu pred početak naredne školske godine. U pomoć su pritekli drugovi tako što su odlučili zaraditi novac za njih. Sredinom ove sedmice uputili su pismo na više adresa.

„Spremni smo očistiti okoliš, pošumljavati, krčiti, čistiti stubišta, kancelarije…sve što treba!”, dio je učeničkog pisma.

Akcija je počela prodajom kolača na cesti koja dijeli školu i gradsku pijacu na kojoj je danas, kao i svakog petka, pazarni dan.

Novinari Glasa Amerike su razgovarali sa učenicima koji su dio ove akcije.

Učenice Nermina Guzanović i Mubera Sokolar
Učenice Nermina Guzanović i Mubera Sokolar

Senad Selimović, koji pohađa treći razred, kaže: „Došli smo na ovu ideju zato što svi želimo da odemo za ekskurziju. Družimo se i ne bi željeli da neki naši drugari, koji nemaju sredstva, da ostanu ovdje u Olovu, a mi da odemo.”

Njegova drugarica Mubera Sokolar priča da kvalitet života u Bosni i Hercegovini (BiH) nije zadovoljavajući, navodeći da je Olovo mala općina bez velikih mogućnosti.

„Danas ne treba nikoga da bude sramota da nešto nema, pogotovo da nema novca, kao što je ekskurzija”, kaže ona.

Kako su nam rekli, aranžman po jednom učeniku iznosi 500 KM.

Nermina Guzanović, učenica također trećeg razreda, kaže da su zadovoljni načinom na koji se akcija odvija.

„Ljudi su se stvarno odazvali i baš sam pozitivno iznenađena”, rekla je ona.

Kolači po cijeni pola konvertibilne marke (KM) prodani za otprilike dva sata. U međuvremenu, učenici su dobili ponude, a jedna je stigla od šumarskog preduzeća da rade na pošumljavanu brda oko Olova. Uz to, planiraju organizaciju koncerta i maratona.

Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić”
Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić”

Srednju školu „Musa Ćazim Ćatić”, koja je opremljena novcem iz Evropske unije, pohađa više od 300 učenika, a na ekskurziju idu u Španiju u septembru ili početkom oktobra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG