Linkovi

Otvoren Olimpijski muzej u Sarajevu


Otvoren Olimpijski muzej u Sarajevu nakon što je uništen u ratu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Novoobnovljena zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu, sinoć, 8. oktobra, 28 godina nakon razaranja, svečano je otvorena uz prisustvo zvanica iz Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora i građana Sarajeva. 

Muzej ZOI '84 je ponovo vraćen Sarajlijama, a olimpijski duh ponovo je tu da evocira uspomene na 1984. godinu i XIV Zimske olimpijske igre u glavnom gradu BiH.

Muzej su otvorili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo i princ od Monaka Albert II.

„Muzej je samo jedan od objekata koji su i koji će biti obnovljeni u Sarajevu. Naš san, polako postaje java. Zahvaljujem se svima koji su koji su u aprilu 1992. godine gasili i spašavali Olimpijski, a među borcima se posebno ističe Edin Numankadić. Nastavit ćemo vrijedno raditi kako bi Grad Sarajevo bio što ljepši i bolji“, izjavio je Skaka.

S velikom pažnjom se pratilo prisustvo princa od Monaka Alberta II, koji je prisustvovao i kao predstavnik predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasa Bacha.

Na uspjehe bh. olimpizma podsjetio je predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, koji je kazao da Olimpijski muzej baštini vrijednosti mira i razumijevanja među ljudima.

„Danas ponovo potvrđujemo vrijednosti na kojima su sagrađeni najsvjetliji momenti bh. olimpijske historije koja je svijetu pokazala da možemo organizirati najvažniju smotru radosti, mira, zajedništva i tolerancije. Snaga Olimpijskih igara 1984. je bila njihovoj univerzalnosti, jer su baš te igre imale snagu ujedinjenja čovječanstva i boljeg mjesta za život“, rekao je Rađo te istaknuo da je olimpijski duh trajni eliksir, a Olimpijske igre hodočašće ka prošlosti i vjera u budućnosti.

Dodao je kako je istu snagu imao i Europski omladinski olimpijski festival - EYOF 2019. kome je posvećen jedan dio u Olimpijskom muzeju.

Ceremonija svečanog otvaranja Olimpijskog muzeja propraćena je umjetničkim programom te je izvedena himna EYOF-a 2019. "We Create Together".

Na zgradi Prve bošnjačke gimnazije, pored Olimpijskog muzeja, okačene su zastave zemalja članica Olimpijskog komiteta, a na kraju je upriličen vatromet.

Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu je otvoren na dan otvaranja igara, 8. februara 1984., a njegov rad je prekinut 27. aprila 1992. godine, kada je početkom agresije na BiH, vila Mandić, odnosno zgrada Muzeja, granatirana i zapaljena.

Godine 1999., na osnovu idejnog rješenja, izrađen je izvedbeni projekat "Olimpijska akademija Sarajevo, izvedbeni projekat sanacije konstrukcije", a realizacija je počela 2000. godine.

Inače, Vila Mandić je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2009. godine proglašena nacionalnim spomenikom u okviru kompleksa vila iz austrougarskog perioda u Petrakijinoj ulici u Sarajevu.

U vili je, također, 1945. godine, bio smješten Konzulat Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

XS
SM
MD
LG