Linkovi

Prvi sportisti pozitivni na Covid 19 u Olimpijskom selu u Tokiju


Tokio, 12. juli 2021.
Tokio, 12. juli 2021.

Dvojica sportista postali prvi su sa pozitivnim testom na koronavirus u Olimpijskom selu u Tokiju, rekli su zvaničnici u nedjelju, samo nekoliko dana prije otvaranja igara odlaganih zbog pandemije.

Slučajevi će pojačati zabrinutost zbog Olimpijskih igara, koje se u Japanu suočavaju sa protivljenjem u javnosti zbog straha da će donijeti nove slučajeve u zemlju koja se već bori sa rastom broja zaraženih.

Dnevno ispitivanje novih slučajeva otkrilo je da su dvoje sportista bili pozitivni u selu i jedan drugdje. Događa se dan nakon što je neidentifikovana osoba, koja nije bila takmičar, postala prvi slučaj u selu.

Olimpijsko selo, kompleks apartmana i trpezarijskih prostora, ugostiće 6.700 sportista i zvaničnika na vrhuncu kada Igre 2020, koje su prošle godine odložene zbog pandemije, konačno počnu.

Olimpijske igre u Tokiju, koje će se održavati uglavnom iza zatvorenih vrata kako bi se spriječile infekcije, nisu popularne u Japanu, gdje su ankete stalno pokazivale nedostatak podrške.

U subotu je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach apelovao na japanske navijače da stanu iza Igara, rekavši da je "vrlo dobro svjestan skepticizma" oko događaja.

XS
SM
MD
LG