Linkovi

Olimpijska baklja ponovo u Sarajevu


Olimpijska baklja mira EYOF stigla u Sarajevo
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Olimpijska baklja mira EYOF stigla u Sarajevo

Plamen mira Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) stigao je danas u Sarajevo specijalnim letom aviokompanije Fly Bosnia iz Banje Luke.

Olimpijsku baklju EYOF-a su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo svečano dočekali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i brojni sportisti.

Baklju su prije dvana dana od Europskog olimpijskog komiteta u Rimu preuzeli gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, a jučer je svečano dočekana u Banjoj Luci.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako je izuzetno sretan i ponosan što je Baklja mira ponovo u Sarajevu.

„Naša djeca trebaju vidjeti vrijednosti olimpijskog duha, a na nama je da stvaramo platforme, a EYOF je jedna od njih. To je prilika da zajedniči gradimo nova, bolja i pozitivnija vremena“, rekao je Skaka.

Slično je govorio i gradonačelnik Vuković koji je istaknuo kako se cijela organizacija prethodnih dana potrudila da sve bude na zavidnom nivou te da se na dostojanstven način Plamen mira donese u Sarajevu preko Rima, Trsta i Banje Luke.

„Mislim da je simbolično što smo prvo došli u Banji Luku. Danas se i ovdje u Sarajevu pokazuje da smo svi zajedno okupljeni oko projekta EYOF te je ovo prilika da pokažemo da možemo raditi velike stvari", kazao je Vuković.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su istaknuli kako je EYOF najveći sportski događaja nakon Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

"Neka nam ova Baklja mira bude znak, nada da su ovi prostori, gradovi Sarajevo, Istočno Sarajevo i cijela BiH, sposobni za velike stvari. Veliki je ovo dan za BiH. EYOF snažno pomaže BiH i svima nama. Ovo također pozitivno utječe na reputaciju naše zemlje na međunarodnom planu", potcrtali su Komšići Džaferović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić smatra kako je sve u vezi s olimpijskim igrama poruka i simbolika mira i saradnje.

„Nama u BiH ovakvi događaji trebaju i moramo se ponašati u skladu s olimpijskim duhom - brže, više i jače. Mi to moramo, želimo i hoćemo. EYOF će biti jedan od najbolje organiziranih u njegovoj historiji“, zaključio je Zvizdić.

EYOF 2019 će u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti održan od 9. do 16. februara. Okupit će više od hiljadu takmičara, oko 750 članova delegacija iz 46 europskih zemalja i više od 150 akreditiranih novinarskih ekipa, kao i hiljade volontera iz cijele zemlje.

XS
SM
MD
LG