Linkovi

Bjeloruska olimpijka dobila poljsku humanitarnu vizu


Belarusian athlete Krystsina Tsimanouskaya is seen at Haneda international airport in Tokyo, Japan, Aug. 1, 2021.
Belarusian athlete Krystsina Tsimanouskaya is seen at Haneda international airport in Tokyo, Japan, Aug. 1, 2021.

Evropska unija saopštila je da je pokušaj vraćanja bjeloruske sportiskinje sa Olimpijskih igara u Tokiju, kako je istaknuto, dodatni dokaz brutalne represije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Istovremeno, pozdravljena je odluka Poljske da Kristini Cimanuskaji odobri humanitarnu vizu.

"Pokušaj da sportiskinja bude vraćena protiv njene volje primjer je brutalne represije koja pogađa sve kategorije bjeloruskog društva, uključujući sportiste, i nepoštovanje primirja u vrijeme Olimpijskih igara", ukazala je Nabila Masrali portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žosepa Borelja.

"Izražavamo punu solidarnost sa Kristinom Cimanuskajom i pohvaljujemo zemlje članice koje su joj ponudile podršku", rekla je Masrali za Rojters.

Istovremeno njen suprug Arseni Zhdanevich u ponedjeljak je ušao u Ukrajinu, naveo je izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine. Zhdanevich nije bio dostupan za komentar, prenio je Reuters.

Poljska, Francuska i Češka Republika ponudile su pomoć, uključujući azil, dvadesetčetvorogodišnjoj sprinterki iz Bjelorusije.

U međuvremenu je Ambasada Bjelorusije zatražila zvanično od japanskih vlasti informaciju o olimpijki koja je, kako su u ponedjeljak (2. avgusta) saopštile japanske vlasti, prenoćila u hotelu na tokijskom aerodromu Haneda.

Bjeloruska olimpijka koja je odbila nalog svog tima da prerano otputuje kući na bezbjednom je, nakon što je zatražila zaštitu od japanske policije, saopštili su zvaničnici Igara.

Kako su rekli, sprinterka Krystsina Tsimanouskaya (24) prenoćila je u hotelu na tokijskom aerodromu Haneda.

Ona kaže da je u nedjelju prisilno odvedena na aerodrom zbog kritike trenera, a Bjelorusija navodi da je njeno "emocionalno stanje" razlog tog poteza.

Češka i Poljska kažu da su spremne da ponude sportistkinji vizu.

Sada se razmatra mogućnost traženja azila u Evropi.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak u Tokiju, portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Mark Adams rekao je da japanske vlasti paze na Tsimanouskayu. Kazao je da je uključena i agencija UN za izbjeglice.

Adams je dodao da je od bjeloruskog Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOC) zatražen potpuni pisani izvještaj o ovoj temi. MOK i japanske vlasti će takođe održati dalje konsultacije.

On je takođe rekao da je MOK preduzeo mjere protiv bjeloruskog komiteta uoči Igara, nakon prošlogodišnjih protesta zbog spornog reizbora predsjednika zemlje Aleksandra Lukašenka.

Zabranio je pristup nekim zvaničnicima, uključujući i Lukašenkovog sina, jer nije pružena zaštita za sportiste koji su se pridružili demonstracijama.

Tsimanouskaya je u nedjelju zatražila policijsku zaštitu na Hanedinom terminalu kako ne bi morala da se ukrca na let, izražavajući strah za svoju bezbjednost ako se vrati u Bjelorusiju.

Avion je odletio bez nje.

Sprinterka, koja je u ponedjeljak trebalo da se takmiči na 200 metara za žene, ranije se žalila na društvenim mrežama da je ušla u drugu trku u kratkom roku nakon što je utvrđeno da neke saigračice ne ispunjavaju uslove za takmičenje.

Video je izazvao kritike u državnim medijima, a jedan televizijski kanal je naveo da joj nedostaje "timski duh".

Tsimanouskaya je tvrdila da su zvaničnici došli u njenu sobu i dali joj sat vremena da spakuje kofere prije nego što je otpraćena do Hanede. Kaže da je "bila pod pritiskom" zvaničnika tima da se vrati kući i zatražila pomoć od MOK -a.

"Pokušavaju da me izvuku iz zemlje bez moje dozvole", rekla je ona u video snimku objavljenom na kanalu Telegram Bjeloruske fondacije za sportsku solidarnost (BSSF), grupe koja podržava sportiste koji su uhapšeni ili skrajnuti zbog njihovih političkih stavova.

Bjeloruski NOC saopštio je da je isključena iz tima zbog "emocionalnog i psihološkog stanja".

U razgovoru za BBC u nedjelju, Anatol Kotau iz BSSF -a rekao je: "Plaši se represije nad svojom porodicom u Bjelorusiji - to je trenutno njena glavna briga."

BSSF je osnovan u avgustu 2020. godine za podršku sportistima tokom demonstracija protiv Lukašenka.

Neki od onih koji su učestvovali bili su i sportisti na nacionalnom nivou, kojima je oduzeto finansiranje, isključeni su iz reprezentacija i pritvoreni zbog demonstracija.

Masovni višemjesečni protesti u Bjelorusiji izbili su nakon što je Lukašenko 9. avgusta proglasio pobjedu na izborima, za koje se smatra da su bili namješteni. Građani su na ulicama tražili njegovu ostavku, a bezbjednosne snage pod kontrolom Lukašenkovog režima pokušavale su da uguše demonstracije.

Zbog učešća na demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izvještavali sa protesta. Opozicija u Bjelorusiji, kao i zapadne države, ne priznaju rezultate tih izbora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG