Linkovi

Hollande: Ovo je čin rata, ID preuzela odgovornost


Francuski predsednik Francois Hollande rekao je da su sinoćnji napadi u Parizu u kojima je ubijeno više od 125 ljudi "čin rata protiv Francuske" koji su počinili i organizovali pripadnici ekstremističke grupe Islamska država i njeni pomagači u samoj zemlji.

"Suočena s ratom, država mora preduzeti adekvatnu akciju”, rekao je Hollande ističući kako će Francuska "svom snagom i nemilosrdno uzvratiti" na sinoćnje "varvarstvo protiv čovječanstva".

Francuski predsjednik je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost. Najavio je da će se u pondjeljak obratiti parlamentu koji će vanredno zasijedati.

Fransoa Oland, predsednik Francuske
Fransoa Oland, predsednik Francuske

U međuvremenu je organizacija Islamska država preuzela odgovornost za napad u kome je, kako je napisano, učestvovalo osam naoružanih koji su nosili bombaške pojaseve. U objavi na internet džihadisti su saopštili kako je cilj napada bio da se pokaže kako je Francuska i dalje jedna od najvažnijih meta ID-a.

Žitelji San Franciska pred zgradom francuskog konzulata odaju počast žrtvama terorističkih napada u Parizu
Žitelji San Franciska pred zgradom francuskog konzulata odaju počast žrtvama terorističkih napada u Parizu

FAKTI:

  • Ubijeno je najmanje 127 ljudi. Tužilaštvo je saopštilo da je 180 ranjenih, gotovo 100 u kritičnom stanju.
  • Poginulo je 8 napadača, sedam u samoubilačkim bombaškim napadima. Policija i dalje traga za njihovim pomagačima.
  • U simultanim terorističkim napadima na šest lokacija širom Pariza, uključujući koncertnu salu Le Bataklan i stadion "Stad de Frans" na kome se igrala prijateljskafudbalska utakmica Francuska - Nemačka.
  • U Francuskoj je proglašeno vanredno stanje, granica je zatvorena, a vojska je u stanju pune pripravnosti. Više od 1,500 vojnika raspoređeno je na ulicama Pariza.
  • Svjetski lideri najoštrije su osudili napade i najavili podršku Francuskoj u obračunu sa teroristima. Telegrame podrške i saučešća Francuskim čelnicima i narodu uputili su i lideri balkanskih država.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG