Linkovi

"Okupirajmo san" - novi saveznik pokreta "Okupirajmo Wall Street"


"Okupirajmo san" - novi saveznik pokreta "Okupirajmo Wall Street"
"Okupirajmo san" - novi saveznik pokreta "Okupirajmo Wall Street"

David Degraw, prosvjednik pokreta Okupirajmo Wall Street u New Yorku: "Ovo je sada vrlo raznolik pokret. No, očito je da moramo učiniti više kako bi doprijeli do afro-američkih i Latino zajednica te onih u kojima žive različite etničke grupe."

Pokret Okupirajmo Wall Street dobiva nove saveznike. Njegovi prosvjednici šire svoja krila: udružuju se s veteranima američkog Pokreta za građanska prava iz 1960-ih godina i s afro-američkim crkvama.

U Washingtonu, Benjamin Chavis je najavio stvaranje pokreta Occupy the Dream, “Okupirajmo san.” David Degraw prosvjednik je pokreta Okupirajmo Wall Street u New Yorku:

"Ovo je sada vrlo raznolik pokret. No, očito je da moramo učiniti više kako bi doprijeli do afro-američkih i Latino zajednica te onih u kojima žive različite etničke grupe."

Afro-američke čelnike pokretu je privukao problem nejednakosti u primanjima. Preko 15 posto crnačkih Amerikanaca je nezaposleno, što je skoro dvostruko više od prošlogodišnje stope od 8,6 posto. Pokret “Okupirajmo san” ima tri hitna zahtjeva: povećanje saveznih stipendija za sveučilišno obrazovanje, okončanje gubljenja imovine usljed neplaćanja i fond od 100 milijardi dolara iz banaka s Wall Streeta za kreiranje novih radnih mjesta i ulaganja u lokalne zajednice.

Benjamin Chavis radio je s vođom borbe za građanska prava Martinom Lutherom Kingom 1960-ih godina te sudjelovao u organiziranju “Pohoda milijuna” na Washington 1995. godine.

"Tradicionalni pokret za građanska prava doživio je procvat prije 40 - 50 godina, kad je postojala snažna koalicija Afro-amerikanaca, organiziranih radnika i progresivnih bijelih liberala. Upravo to je ono što trebamo ponovno izgraditi."

Pokret “Okupirajmo san” svoju prvu akciju planira izvesti 16. siječnja, na Dan Martina Luthera Kinga, na lokacijama američke Centralne banke širom zemlje. Velečasni Jamal-Harrison Bryant glasnogovornik je pokreta “Okupirajmo san:”

"Amerika će svjedočiti našim akcijama svakih 30 dana, sve dok ne zamrznemo cjelokupni ekonomski sustav i dok oni ne shvate da smo ozbiljni u našim namjerama."

Odgovor u kampovima pokreta Okupiraj diljem Amerike do sada je pozitivan, iako se pokazalo da su prosvjednici pokreta Occupy u prošlosti izbjegavali formalno povezivanje s drugim grupama. Kevin Zeese prosvjednik je pokreta Okupiraj na trgu Freedom Plaza u Washingtonu:

"Pozitivan odaziv vjerske zajednica Afro-amerikanaca divovski je korak naprijed. Potencijal koji bi to moglo imati je nezamisliv."

David Degraw kaže da je ovo tek početak. U pokret planiraju uključiti i druge partnere te tako izgraditi još snažniji pokret Okupiraj u proljeće.

XS
SM
MD
LG