Linkovi

Čokolada u vlastitoj izradi kao poklon voljenima - hit za Valentinovo u Kini


(AP Photo/Shizuo Kambayashi)
(AP Photo/Shizuo Kambayashi)

"Pravljenjem vlastite čokolade prenosim sreću na druge. Proces izrade čokolade me raduje, pa kad ih drugi prime kao poklon, oni će osjetiti moju sreću jer one nisu kupljene u supermarketu, već sam ih izradila ja sama - a to ima sasvim drugi, i puno veći smisao," kaže jedna posjetiteljica prodavnice čokoladom

14. februar je dan dobro poznat svim zaljubljenima, Valentinovo - dan u znaku cvijeća i čokolade. Čokoladne poslastice po narudžbi, koje ručno prave voljene osobe, najnoviji su hit za Dan zaljubljenih u Pekingu.

Pred samo Valentinovo, dvadeset-petogodišnja Xue Xiaoting izrađuje poseban poklon za svog momka. Veći dio dana prije Dana zaljubljenih provela je u prodavnici u Pekingu, gdje kupci sami prave čokoladu, nastojeći postići željeni oblik i natpis na slastici, kako bi njen osobni čokoladni poklon ispao savršen. Uz komadić u obliku srca na kojem piše "ljubav" dodala je ime svog dečka. Nakon više sati predanog posla, njen čokoladni uradak napokon je spreman za pakiranje u kutijicu i slanje njenom voljenom.

"Mislim da pravljenjem vlastite čokolade prenosim svoju sreću na druge. Izrada ovih čokoladnih slastica me usrećuje i, kad će ih drugi primiti kao poklon, oni će osjetiti moju sreću jer to nisu obične čokolade kupljene u trgovini. Mislim da će im puno značiti što sam ih napravila ja sama," kaže ona.

Xue je samo jedna od šezdesetak "slastičara" amatera koji su jučer u ovu prodavnicu došli izraditi čokolade. No, nisu sve čokolade u obliku tradicionalnih romantičnih simbola. Jedna žena, na primjer, za svog je dragog napravila čokoladni iPhone Touch. Prodavnica gdje sami možete napraviti čokoladni poklon otvorena je prije godinu i pol dana. Njena vlasnica Wu Yue kaže da je poklanjanje vlastito izrađenih čokolada postao način na koji mnogi mladi Kinezi u Pekingu izražavaju svoju osobnost:

"Posjećuje nas sve više mušterija, jer je osobna izrada čokolade doživjela veliku popularnost. Ništa nam danas više ne nedostaje u životu, samo nam treba više ideja da izrazimo svoje osjećaje na način svojstven samo nama. Sada samo pokušavamo udovoljiti potražnji mladih da pokažu svoj osobni stil u čokoladi."

Wu kaže da je oko 400 mušterija posjetilo njenu prodavaonicu prošli tjedan, u pripremama za Valentinovo. Iako Dan zaljubljenih nije tradicionalno proslavljan u Kini, popularnost mu je počela rasti 1980-ih godina, kad se Kina počela sve više otvarati prema Zapadu. Danas je to jedan od najvažnijih praznika, odmah iza Festivala proljeća, tradicionalne kineske Nove godine. Osim što šalju poklone svojim voljenima, mnogi Kinezi šalju čokoladne poklone kao način slanja sreće drugima. Jia Ling je konzultantica u jednoj telekomunikacijskoj tvrtki u Pekingu. Čokolade koje će izraditi poslat će za Valentinovo i svom suprugu i svojim roditeljima:

"Pravljenjem vlastite čokolade prenosim sreću na druge. Proces izrade čokolade me raduje, pa kad ih drugi prime kao poklon, oni će osjetiti moju sreću jer one nisu kupljene u supermarketu, već sam ih izradila ja sama - a to ima sasvim drugi, i puno veći smisao," kaže Jia Ling.

XS
SM
MD
LG