Linkovi

Oko 1.000 djece u svijetu imalo ozbiljnu upalu povezanu sa korona virusom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Najmanje 285 djece u SAD imalo je ozbiljnu upalu povezanu sa korona virusom i dok se većina oporavlja, nije poznato da li će to ostaviti nekakva oštećenja, pokazuju dvije nove studije, javlja AP.

Radovi, objavljeni u utorak u časopisu New England Journal of Medicine, pružaju najpotpuniji izvještaj o ovom stanju, poznatom kao multisistemski sindrom upale kod djece. Smatra se neuobičajenim, a smrti su rijetke.

Oko 1.000 djece širom svijeta je imalo upalu uzrokovanu ovim sindromom uključujući slučajeve u Evropi, gdje su prvi put i uočeni.

Definicija slučaja uključuje trenutnu ili nedavnu zarazu korona virusom, groznicu, težu kliničku sliku koja zahtijeva hospitalizaciju, upalu potvrđenu putem krvi i poremećaj rada bar dva organa u organizmu uključujući srce, bubrege, pluća, kožu ili nervni sistem.

Česti su i digestivni simptomi, uključujući mučninu i proliv. Neka djeca mogu imati simptome koji podsjećaju na Kawasaki bolest, rijetko stanje kod djece koja može izazvati oticanje i probleme sa srcem.

Većina djece kod koje je otkriven sindrom imala je korona virus iako su prije toga bili potpuno zdravi. Prosječni uzrast je osam godina, a još nije potvrđeno da li ovaj sindrom pogađa starije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG