Linkovi

SAD: Tornado uništio Moore


Učenica izvučena iz ruševina jedne od dvije osnovne škole u Moore-u.
Učenica izvučena iz ruševina jedne od dvije osnovne škole u Moore-u.

Neposredno nakon naleta tornada i cijelu prošlu noć najteže je bilo roditeljima dvije osnovne škole koje su se našle direktno na putanji tornada.

Najtragičnija posljedica tornada koji je jučer sravnio sa zemljom najveći dio Moore-a, velikog predgrađa Oklahoma City-a sa 40 hiljada stanovnika je smrt devetoro učenika, odnosno djece. Ukupan broj poginulih još uvijek nije poznat, a navodi se podatak da su, po današnjim saznanjima poginule najmanje 24 osobe. Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama proglasio je vanredno stanje na tornadom pogođenom području i naredio Federalnoj agenciji za pomoć u vanrednim situacijama da pruži svu potrebnu pomoć saveznoj državi Oklahoma i stanovnicima devastiranog područja.

Jučerašnji tornado kretao se u pojedinim momentima i do 320 kilometara na sat. Sve što se našlo na putanji širokoj i do 3 kilometra je uništeno. Prema skali američke Nacionalne meteorloške službe koja snagu tornada klasificira u pet kategorija, jučeršnji tornado bio je četvrte kategorije i najsnažnji je od 2011. godine. Da podsjetimo, te godine tornado je uništio grad Joplin u saveznoj državi Missouri, a poginulo je 158 osoba.

Neposredno nakon naleta tornada i cijelu prošlu noć najteže je bilo roditeljima dvije osnovne škole koje su se našle direktno na putanji tornada. Pod ruševinama su se našli mnogi osnovci i na njihovom spašavanju članovi brojnih vastrogasnih ekipa, pripadnici medicinskih službi hitne pomoći i nacionalne garde radili su cijelu prošlu noć i danas.

Učenici i učitelji osnovne škole Briarwood imali su zaista mnogo sreće. U potpuno uništenoj školi niko od njih nije nastradao.

Medjutim, prema podacima iz policijskih izvora pod ruševinama osnovne škole Plaza Towers poginulo je najmanje 7 učenika.

Naći svoje dijete bilo je ogromno olakšanje za roditelje:

„Ja sam jednostavno presretan... našao sam svog sina“ – bile su riječi jednog od roditelja.

U obraćanju iz Bijele kuće i predsjednik Obama je istakao da je gubitak života učenika najtragičnija posljedica naleta tornada:

„U samo jednom trenutku veliki dio grada je uništen. Izgubljeni su životi. Među žrtvama su, nažalost, i učenici, koji su pokušali da se sklone na najsigurnijem mjestu za njih, u njihovoj školi.“

Proglašavanjem vanrednog stanja na tornadom pogođenom području, predsjednik Obama je praktično otvorio sve federalne izvore iz kojih može biti pružana pomoć bez odlaganja i administrativnih procedura koje bi mogle usporiti pružanje pomoći.

Govoreći o tome on je posebno istakao:

„Stanovnici Moore-a treba da znaju da će njihova zemlja stajati uz njih sve dok bude potrebno da ponovo izgrade svoje domove, da obnove škole, bolnice, da pokrenu ekonomiju.... Roditeljima je potrebna utjeha, spasiocima predah, učenicima i djeci ljubav i pažnja.“

Izraze saosjećanja i podrške stanovnicima Moore-a uputili su, između ostalih britanska kraljica Elizabeta Druga i papa Francis. Na zdanju američkog Kongresa zastave su, na prijedlog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Johna Boehenera, spuštene na pola koplja.

SAD: Tornado uništio Moore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
XS
SM
MD
LG