Linkovi

SAD: U Oklahomi mole za kišu


"Posljednja dobra godina bila je 2010. Od jeseni te godine, evo već četvrto ljeto suša traje na ovim područjima."

Zapadni dijelovi Teksasa i jugozapadna područja Oklahome već nekoliko godina trpe velike suše, a izostanak padavina uobičajenih za taj dio Sjedinjenih Američkih Država težak je udarac proizvodnji pamuka, grahorica i žitarica. Prema informacijama iz ureda guvernera Oklahome gubici u poljoprivrednom sektoru te američke savezne države od 2011. do ove godine dosegli su sumu od dvije milijarde dolara. Mada je nedavno bilo nešto kiša, za većinu farmera i njihovih zasada te skromne padavine stigle su suviše kasno. Odgovor na pitanje da li je i to danak nepovoljnim klimatskim promjenama, ili samo ćud prirode, nije moguće precizirati bez analiza meteoroloških i klimatskih dešavanja u dugom vremenskom periodu.

Izvjesno je da prolazi još jedna poljoprivredna sezona sa znatno umanjenim prinosima i prihodima, a Farmer Matt Muller je, kao i mnogi drugi, razočaran:

"Posljednja dobra godina bila je 2010. Od jeseni te godine, evo već četvrto ljeto suša traje na ovim područjima."

Umjereno hladno i vlažno proljeće i prvi ljetni dani za farmere jugozapadne Oklahome bili su obećavajući, dodaje Muller:

"Okolnosti su bile povoljne, temperature i padavine umjerene, a onda su ulijedile julske i avgustovske suše i vreline."

Izostanak padavina i visoke temperature otrpjele su, koliko toliko, na sušu otporne vrste grahorica. Zahvaljući sistemima navodnjavanja, ipak nedovoljnim da nadomjeste nedostatak prirodnih padavina, ublažene su posljedice na poljima zasijanim pamukom, visoko rodnoj i visoko profitalnoj poljoprivrednoj kulturi.

Uzgajivač pamuka Clint Abernathy uložio je na hiljade i hiljade dolara u mašine, poput velike beračice pamuka, ali prihod u posljednje četiri godine ni izdaleka ne pokriva ulaganja:

"Imali smo dovoljno kiše u junu i početkom jula, pamuk je izgledao dobro, ali sada kada ga beremo količine su upola manje od onoga što smo ubirali prije pet, šest i više godina."

Osiguravanje ljetina kod osiguravajućih kompanija pomaže amortiziranju gubitaka, ali ne pokriva sve štete koje trpe farmeri i njihova proizvodnja.

"Čak i sa nadoknadama po osnovu osiguranja, mi idemo nizbrdo. Cijena osiguranja raste svake godine, naša proizvodnja se smanjuje i biva sve teže održati proizvodnju" – kaže Abernathy.

I cijene žive stoke su tokom proteklih sušnih godina padale, mnogi uzgajivači su rasprodali stada. Tržišna ponuda farmera i stočara na jugozapadu Oklahome sada je vrlo skromna i u lokalnim ekonomskim tokovima cirkuliše mnogo manje novca. Time se negativne posljedice višegodišnjih suša odražavaju i na mnogo širi krug.

SAD: U Oklahomi mole za kišu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG