Linkovi

Florida pažljivo prati kretanje naftne mrlje


Avion Obalne straže C-130 svakodnevno nadljeće vode uz obale Floride
Avion Obalne straže C-130 svakodnevno nadljeće vode uz obale Floride

Američka savezna država Florida ima oko hiljadu i 300 kilometara plaža. Rizik da bi nafta koja se izljeva u Meksičkom zaljevu mogla stići do tih prelijepih plaža potaknula je stalno nagledanje iz zemlje i zraka. U tom poslu uz agencije za zaštitu okoline angažirana su Obalna straža i vojska, i sada pažljivo i zajedno prate da li se naftna mrlja približava obalama Floride, kako bi na vrijeme mogli organizirati zaštitu.

Patroliranje vodama Floride počinje iz zraka. Tri puta dnevno posada uzljeće iz centra Obalne straže u Clearwateru u potrazi za naftnom mrljom.

Avion C-130 će pokriti dvije hiljade i 400 kilometara fokusirajući se na vode u blizini Pensacole.

Uz vizelno nadgledanje naftna mrlja se prati i radarom
Uz vizelno nadgledanje naftna mrlja se prati i radarom

Poručnik Scott Murphy je vodja posade:

"Ovo je prvi dan od kako smo ovdje da imamo vedro nebo i vidljivost od 24 kilometra. Ostalih dana smo letjeli kroz kišu", kaže Murphy.

Posada vizuelno pretražuje da li ima tragova nafte. Oni, takodjer, koriste radar kako bi lakše otkrili naftu na površini vode.

Experti uporedjuju izvještaje Obalne straže sa podacima koje dopremaju sateliti i prikupljaju posade na brodovima. Rezultat toga je mapa naftne mrlje i njena predvidjena putanja.

"Mora da je to nafta. Vidite taj veliki krug od mrlja."

Ko-pilot Brian Boland je uočio nešto u vodi na oko 50 kilometara od Pensacole. Iz visine nije lako uočiti razliku izmedju drugih tamnijih dijelova vode, kao što je sjena od oblaka ili naplavine od morske trave.

"Kada letite brzinom od pet kilometara u minuti teško je definirati šta ste vidjeli. Mi obično izvjestimo o lokaciji i oni onda šalju neki od brodova da to provjeri", objašnjava pilot Scott Murphy.

Uz obale Key Largo, svakodnevno se patrolira u potrazi za mogućim naftnim mrljama
Uz obale Key Largo, svakodnevno se patrolira u potrazi za mogućim naftnim mrljama

Na kopnu se prikupljeni podaci dostavljaju posebnom timu za praćenje naftne mrlje, koju nije lako pratiti kaže ko-pilot Brina Boland:

"Mi iznad nje letimo nekoliko sati, i prođe 24 sata dok ponovo nadletimo to područje. I nema načina da znamo da li će struje ili vjetar uticati na put mrlje, da li će porasti, hoće li krenuti prema obali, ili se udaljavati od obale."

Nafta je već stigla na plaže Pensacole. Ekipe za čišćenje su radile tokom prazničnog vikenda, 4. jula, što je obično vrijeme kada turisti prekriju plaže. Experti kažu da je čišćenje plaža relativno lagano.

Posao bi bio znatno teži u plitkim vodama, kao oko Key Larga. Iz agencija za brigu o okolišu rutinski patroliraju tim plitkim vodama u kojima žive brojne vrste riba i školjki.

Strahuje se da bi nafta mogla uništiti vegetaciju i ugroziti cijeli lanac ishrane. Čuvar u Nacionalnom parku, Dan Kiger kaže da je nafta posebno opasna za stabla mangrova i morsku travu.

Key Largo, Florida
Key Largo, Florida

"Morska trava je veoma važna. Ona filtrira vodu, održava vodu čistom. Rijetki morski sisar manatee, ili morska krava, jede tu travu, kao i kornjače. Ona je utočište za riblju mlađ", kaže Kiger.

Do sada, nafta koja se izljeva iz bušotine Deepwater Horizon nije uočena u blizini Florida Keys. Experti kažu da je rizik mali, dijelom zbog toga što sam vodeni sistem mrlju drži dalje.

John Hunt je iz Komisije za očuvanje prirode na Floridi. On kaže da su do sada imali sreće:

"Ne volim da koristim riječ sreća kada govorimo o naftnoj mrlji, jer neko drugi ima jako mnogo problema i znamo gdje je okoliš ugrožen, ali što se tiče juga Floride, čak i po lokaciji gdje se izljev dogadja, mi smo imali sreće."

I dok se čišćenje nastavlja u Louisiani, Alabami i Mississippiju, na Floridi za sada samo pažljivo prate naftnu mrlju kako bi se na vrijeme zaštitili ako se primakne njenim obalama.

XS
SM
MD
LG